Een dagje Parijs + DO’s & DON’Ts

Wil je graag de romantische stad bezoeken en dat op één dag, met de wagen? Het kan! ’t Is echt te doen! Mijn lief en ik deden het! We trokken er dinsdag 21 juli, de dag dat we exact één jaartje samen zijn (HOERA!), op uit om de mooie stad te doorwandelen. En we hebben effectief veel gewandeld…

Iets later dan verwacht vertrokken we vanuit Gent richting de Franse hoofdstad. We wouden rond zes uur ’s morgens aanzetten maar ’t werd al gauw bijna twee uur later. Tja, vroeg opstaan op een vrije dag… Reken ongeveer op drie uur rijden en je betaalt natuurlijk ook tol. Dat bedrag komt neer op €16.10! Dus maal twee, heen en terug! Extra focus op het verkeer bij het binnenrijden van Lille én Parijs. Drukke banen, daarzo.

We hebben op voorhand een parking opgezocht, of ja, dat deed een sympathieke Twitteraar voor ons: Interparking Montmartre. €22.90 voor een volledige dag. Goed te doen voor hartje Parijs, denk ik dan… We reden met een bedrijfswagen dus we betaalden slechts €55.10 heen en terug voor twee personen. Lees snel verder om onze tour door Parijs én de voor- en nadelen van eigen vervoer bij citytrippen te ontdekken!

Eenmaal aangekomen, waren we er ons niet van bewust dat we dichtbij de Sacré-Cœur geparkeerd stonden, dus begonnen we aan onze toch richting de Eiffeltoren. Een lastige, lange en warme wandeltocht. ’t Was nog niet al te laat, een uur of twaalf, maar de zon brandde al hard. Onderweg aten we onze lunch (overschot van de avond ervoor: pitavlees en wat sla) en namen een kijkje in een galerij met moderne kunst. We namen de weg via de Pont Alexandre III. De Eiffeltoren was in zicht! Hoezee! Eindelijk!


“Grand Palais des Champs-Élysées” en “Petit Palais des Champs-Élysées” waren te zien vlak voor deze toeristische brug. Naar het schijnt ook zeker een bezoekje waard, maar wij kozen ervoor de echte toeristische bezienswaardigheden voorrang te geven op deze eendaguitstap.


We deden er toch langer over dan gedacht. Al bij al toch zeker twee uur, denk ik. Ja, laat die selfies met deze legendarische toren maar komen! ’t Waren er honderden: onder en naast de “Tour de Eiffel”.  

Een heerlijk verfrissend tussendoortje: lekkere Arizona! (Watermeloen is mijn favorietje!)

Na het bijna overwegen om de Eiffeltoren te beklimmen maar het toch te ontzien wegens te veel volk (maar écht te veel volk!), ging onze wandeltocht, deze keer richting Notre-Dame, verder. Je kan voor €5 en een beetje met trappen naar de eerste verdieping van de Eiffeltoren. Geen idee hoeveel je betaalt voor de lift, maar bij beiden stond er afschuwelijk veel volk.

We liepen via de Seine van de Eiffeltoren naar de Notre-Dame en zijn gestopt in een cafeetje met ligstoelen “FLOW”. Duur (€4 voor frisdrank) maar gezellig en mooi uitzicht. En we konden wel wat verfrissing gebruiken. Ook enkele kraampjes tegengekomen en even halt gehouden voor een pannenkoek met banaan! Mijn vriend nam een soort van volkorenpannenkoek met hesp! Beiden waren yummy!

Langs die weg kwamen we geregeld iets tegen: een kunstwerk met luide muziek, fitnesstoestellen, tafels met gezelschapspelen, kleine pop-up bibliotheken,… Heel fijn en gezellig. Ze maken er wel iets van, die Parijzenaars!

Niet lang daarna zetten we onze tocht verder maar ik kreeg last van de warmte. We leken maar niet vooruit te gaan en hebben we laatste 3km een fietstaxi genomen. Je ziet ze overal in Parijs: een fiets die een overdekt karretje vooruit trekt. De prijzen zijn nogal duur maar je kan hier gerust afbieden. We betaalden €20 voor twee personen en zaten op ons gemak. We werden voortgeduwd doorheen de drukte van de mooie stad en dat vond ik echt de moeite! Het had echt iets. Dus, als je de kans hebt, zeker doen, maar vergeet niet af te bieden want ze vragen zeer veel! (Ze beginnen zelf af te bieden als je afhaakt, goed onderhandelen dus!)


Yes! We zijn er! Hallo Notre-Dame! Een rij van wel 100 meter staat wachtend te zweten voor dit indrukwekkend gebouw! Lang zijn we er niet gebleven, enkele selfies en terug door.


Had er niet zoveel volk geweest, had ik zeker ingang willen betalen om het er van binnen te gaan bekijken. Uiteraard, dat moet je ooit gedaan hebben! Én op de Eiffeltoren staan ook! Én de Sacré-Cœur ook! En laat dat nou net onze derde attractie zijn! Het was al bijna zes uur. De voetjes begonnen het te voelen, ik kreeg een rood kloppend hoofd. Schaduw, puf, puf, water, puf, puf. ’t was ’t één en ’t ander. Blijven gaan. De laatste kilometer ook een bus genomen om de basiliek te gaan bezichtigen. Ik was verbrand, niet alleen op mijn schouders maar ook in mijn gezicht en had kloppende hoofdpijn. Oh, nee, toch geen zonnebrand? Ik denk dat het niet veel scheelde… Het heeft me veel moeite gekost om tot aan de Basilique Du Sacré-Cœur te geraken. Ik was pompaf. ‘k Zag vooral af van de blakende zon. Het uitzicht heelde de pijn.


  
Binnen was het zeer rustig en kalm, al liep het wel vol toeristen. Ik liet er een kaarsje branden voor Lukas.

Hierna zijn we ’t pleintje ernaast gaan bezoeken. M’n vriend was er al eerder geweest en wilde er per se teruggaan. Geloof me: ’t is de moeite. Kunstenaars hebben zich hier genesteld en maken portretten van geïnteresseerden, schilderen landschappen met de Eiffeltoren erin verwerkt of verkopen andere dergelijke kunst. Hierrond kan je ook iets drinken, zeer gezellig maar zeer duur. €8 voor een medium cola (+- een halve liter) en €7.80 voor een groot glas vers geperst fruitsap.

Bij het aankomen in Parijs zag ik een KFC! Oh, yes! Dus als avondeten verorberden we een emmer vol kippensnacks. Vergeten hoe lekker dit was!

We hadden graag het Louvre bezocht, maar dat was gesloten op dinsdag, jammer genoeg. We moeten zeker nog eens teruggaan! 🙂

Voordelen wagen Parijs:

 • Vertrekken wanneer je wilt
 • In alle privé reizen
 • Brandstof “gratis” indien bedrijfswagen
 • Kosten (tol, parking, brandstof) eventueel delen door aantal personen in auto

Nadelen wagen Parijs:

 • Kosten als tol, parking en brandstof
 • Milieuonvriendelijk
 • Verkeer(!)
 • Risico ongeluk of panne met de auto
 • Stakende mensen die autostrades blokkeerden (ja, dit maakten wij mee! We reden er vijf uur over i.p.v. drie)

DO’s:

 • Bezienswaardigheden als de Eiffeltoren, Louvre, Notre-Dame en Sacré-Cœur.
 • De metro, een bus, een bootje, een fiets of een fietstaxi nemen wanneer je te voet niet meer verder kan.
 • Parijs splitsen in twee dagen. Het is te doen op één dag natuurlijk (vroeg vertrekken, laat terugkeren) maar ook afhankelijk van wat je allemaal wilt zien en bezoeken. Sowieso wil je nog een keertje of twee, drie terugkomen. Goedkope hotelletjes vind je sowieso op Groupon, TravelBird, Actie van de Dag of op booking.com
 • Uitzoeken of het geen staking, feestdag of andere gelegenheid is alvorens je vertrekt.
 • Geld uitgeven. Nu je hier toch bent

DON’Ts:

 • Als je per se het Louvre wilt bezoeken, ga dan niet op dinsdag. Da’s hun sluitingsdag.
 • Alles te voet willen doen, ook al is het mooi weer. (denk aan zonnesteek bij mooi weer, vermoeidheid, stress) We wandelden maar liefst 27 kilometer doorheen Parijs!
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: