Rondreis Toscane, Italië. Dag 1 en 2: Lucca

We kwamen aan in Lucca vrijdag 9 oktober rond een uur of vijf en parkeerden ons net buiten de muren van de stad. Lucca is, net zoals Pisa, omringd door grote stadsmuren. Het verschil is echter dat Lucca volledig ommuurd is, niet half, zoals Pisa. Hier geldt trouwens dezelfde regel: niet bewoners mogen niet zomaar door de aangeduide straten rijden. Opletten dus!

  
We moesten betalen om te parkeren maar wilden gewoon snel ons bagage droppen en terugkeren. Hopelijk geen boete dus! We belden Gabriele, onze host van de AirBnB (dat is een kamer, een appartement of huis die/dat te “huur” wordt gesteld voor enige periode bij mensen thuis. Dit noemt men goedkoop een slaapplaats aanbieden in of rond de stad. Soms met ontbijt) waar we twee nachten zouden overnachten. Hij zou niet komen, maar we konden alles vragen aan het meisje dat de kamer net aan het kuisen was. Toch een beetje raar dat de gastheer zelf niet afkomt, dacht ik. Soit. Het appartement was formidabel gelegen: Via San Paolino. Een straat die uitkomt in het centrum van Lucca. De kamer op zich zag er mooi uit, onze privébadkamer ook. Alleen hadden we in beide kamers geen raam, dus ook geen verluchting en amper licht in de slaapkamer. Het internet trok er niet echt op veel: een soort hotspot die om de zoveel minuten uitviel waarop je je telkens opnieuw moest aanmelden. Máár: er was internet. Ik was blij.

Gabriele zei dat we onze wagen gratis konden parkeren, 750 meter verder. Dus we gingen terug naar de auto om die te verzetten. Wat bleek? Een parkeerboete van €41! Dju! Zo weggesmeten geld! We bleven iets langer weg dan gedacht (Gabriele was er niet dus moest alles telefonisch gebeuren) en hadden geen klein geld in de automaat gegooid voor een ticketje. Zó stom. Ik zei het nog om te betalen maar ik liet me overhalen door m’n broer die dat niet nodig vond. Oeps.

We ondervonden dat we geen keukentje ter beschikking hadden, want waar de keuken was, woonde de vriendin van onze host. We moesten wel glazen hebben om onze wijn te drinken en die kregen we nadat we ernaar vroegen. Mijn broer en ik waren doodop van onze eerste reisdag dus na onze feestmaal op de kamer, vielen we rond tienen al in slaap. ’s Anderendaags wilde ik mijn haren eindelijk wassen, want, er was geen warm water thuis, somehow, en God strafte mij wel heel hard want er was ook geen warm water in de AirBnB. Ik hing met mijn haren voorover in de douchekabine en waste op deze manier mijn haar met ijskoud water. Brrrrr. Echt niet fijn. Doordat ik m’n haar op die manier niet goed kon wassen, was de bovenkant nog vrij vettig. Ik heb er de hele dag met ingezeten en verlangde naar een warme douche. Misschien vanavond, hoopte ik.

We ontbeten schuintegenover het appartementje, in een klein bakkertje/cafeetje “Dolcevita” waar je allerlei koffiekoeken en koffies kon krijgen. Waarom zeg ik cafeetje? Er stonden wel dertig flessen sterke drank achter de toog. Mannen kwamen hier om half tien ’s morgens hun borreltje al drinken. Of je kon een scheutje in jouw koffie krijgen, mocht je dat willen. Ik vroeg me af of dit bakkerijtje ’s avonds veranderde in een plaatselijke bar. Ik bestelde een Caffè Latte, een croissant (cornetto in het Italiaans) en een chocoladekoek. Yummy in my tummy!

  
Floris en ik gingen na het ontbijt Lucca verder ontdekken. We kwamen mooie kerken tegen (onder andere San Michele in Foro), gezellige straatjes en leuke winkels. Om te shoppen moet je in Via Fillungo zijn. Hier kwam ik, met een grote smile, Kiko tegen! Een make-up merk uit Milaan, Italië, fantastisch! Wat ik kocht, zien jullie later!

  
Op het Anfiteatro Romano kom je de winkel tegen waar ze Uashmama Paper Bags verkopen! Ge-wel-dig! Je kent ze wel! (Nee?! Opzoeken!) Dat plein was een vroeger Romeins amfitheater, nu een cirkelvormig plein met winkeltjes en restaurantjes. Heel gezellig, jammer van de regen. We hebben de hele dag lichte motregen gehad. Maar we weigerden een paraplu te kopen van de “illegale” Afrikanen op straat; zij werken voor de maffia en door iets van hen te kopen, steun je hen. (Informatie gelezen uit reisgids 100% Toscane) Wanneer de politie passeert, vluchten ze. Ik heb een politieagent een vrouw al zien wegsturen. Deze mensen vallen jou niet lastig, ze bieden gewoon selfiesticks, souvenirs of handige gadgets aan. De toeristen lopen soms in de val, maar ja, hoe ben je zelf?

  
In de namiddag beklommen we de Torre Guinigi. Een toren, met bomen op het dak, midden in de stad. Deze toren telt 225 treden en biedt jou een fantastisch zicht over de stad. Heel smalle trapjes naar het einde toe. Een ticketje naar boven kost €4, maar wij kochten een combo met een andere toren en een plantentuin: €9 (€3 korting)

   


 
Nadien stilden we onze honger met een heerlijke vegetarische cannelloni en tordelli in een bistrootje tegenover de toren: Pique Bistro. Zeker de moeite: niet duur, uiterst vriendelijke service en super lekker!  
Verder geslenterd door de vele straatjes en steegjes van Lucca en de andere toren bezocht: Torre Delle Ore. 50 meter hoog. Veel duivenstront en karakteristieke houten trappen. Loop deze toren niet voorbij want deze ligt midden in de winkelstraat Via Fillungo. Eén ticketje kost €4.

  
Het combiticket (twee torens en de tuin) was twee dagen geldig dus besloten we de volgende dag pas de plantentuin te doen aangezien het weer een beetje tegenviel.

Ondertussen reserveerden we een opera van Puccini voor diezelfde avond in de San Giovanni basiliek. Naar het schijnt echt wel de moeite. In de volgende blogpost lees je hier meer over! Verder hebben we nog een kerk en een museum gedaan. De kerk, San Francesco, ligt vlak naast het museum Villa Guinigi Lucca. Inkom voor het museum was weer €4. De moeite? Bwa, ja. Veel schilderkunst en enkele (marmeren) beelden. Er werd ook gerief tentoongesteld dat opgegraven was zoals speren en riemen. We liepen er helemaal alleen. Misschien omdat het zaterdag was, of omdat het buiten het seizoen was, of omdat het regende.

  
  
Voordat we naar de opera trokken, gingen we nog even de Duomo di San Martino binnen. De toren werd serieus onder handen genomen, maar de verwelkomende kathedraal zag er alvast heel mooi uit! In de reisgids staat dat de ingang gratis is, da’s ondertussen al veranderd, merk ik. Mooie muurschilderingen en beelden. Zeker doen. Ze vragen €3 inkom.

  
Hoe de opera was en waar we gegeten hebben die avond in Lucca, lezen jullie een andere keer!

Bedankt om te lezen! ♡

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: