Rondreis Toscane, Italië. Dag 5: Siena.

Ja! Siena! Eindelijk! Dinsdag 13 oktober! We keken ernaar uit om de stad te bezoeken, maar hielden het mooiste voor het laatste: Firenze, oftewel Florence.

Siena, de mooie stad met z’n schelpachtige plein voor de hoge toren, de stad met de overweldigend mooie kathedraal, de heerlijke restaurantjes, de lekkere ijsjes, de leuke winkeltjes. Maar ook de stad waar we met de wagen gebotst zijn….


Uitzicht van op Facciatone.

Echt waar. We kwamen nog maar toe in het centrum, en wilden ondergronds parkeren. Bleek dat veel te duur te zijn (als ons Italiaans goed genoeg was, kwam het op €35 voor 24 uur) zo dus wilden we rechtsomkeer maken. Floris reed achteruit maar schatte de bocht verkeerd in, of reed iets te snel naar achteren, of zijn stuur stond gewoonweg niet goed, we weten het niet zo heel goed maar we hoorden plots een grote klap. We verschoten beiden en keken elkaar recht in de ogen. Met héle grote ogen. Daar zaten we zeker vijf seconden. Ogen wijd opengesperd. Floris stapt uit en gaat kijken naar de hopelijk niet al te grote schade. Hij krabt eens over zijn bol. Ja, denk ik. ’t Is naar de knoppen. De muur achter de auto liep schuin maar er staken verscheidene bakstenen uit. Eén van die bakstenen staat nu mooi afgedrukt in die Fiat 500. Mooie blikschade… Een serieuze bluts, dat is het.
Gelukkig namen we een verzekering, al weten we niet of dat onder die verzekering valt.
Mijn broer kon er na een uurtje al om lachen, maar ik, ook al zat ik niet zelf achter het stuur, was er nog steeds erg van onder de indruk. Ik heb de hele dag nog over gepiekerd. Gelukkig was het geen andere wagen, of erger nog: een dier of mens. Al bij al viel het nog mee. Uiteindelijk. Denk ik. Soit. Er vielen geen gewonden dus dat was dik in orde!

We besloten door de ondergrondse parking te rijden om er dan direct terug uit te rijden en een goedkopere parkeerplaats te vinden. Uiteindelijk eentje gevonden, 350 meter verder, langs de kant van de baan: €15 betaald voor 8 uur. Bij ons, in België, bestaat er iets als een ‘dagtarief’. In Italië, althans Siena, kennen ze dat niet. Je betaalt bijvoorbeeld €2 per uur en that’s it. Je kan zelf uitrekenen hoe veel je moet betalen dan. Als de automaat het doet, tenminste. Dat kwam er dan nog eens bij ook en het begon juist te regenen dat het niet schoon meer was. En wie was haar regenjas vergeten thuis? Bibi hier. Ik stond daar schoon. Zonder paraplu of sjaal om over mijn hoofd te zwieren. Later kochten we een paraplu: €7. Bleek dat te klein en te onhandig te zijn voor twee, kochten we nog een tweede: €8. Lachen!)


Effe zot doen aan de Fonte Gaia op Piazza del Campo.

Mocht het nog motregenen, da’s niet zo heel erg, nee, maar ’t was echt aan het gieten. ’t Kwam precies met bakken uit de hemel. Daardoor was de Torre del Mangia gesloten, wegens te gevaarlijk. De toren is meer dan 80 meter hoog en telt wel 500 treden! Je legt €10 neer om tot bovenaan te komen en een prachtig zicht over Siena te krijgen. Dit wilden we wel doen, maar het weer besloot daar anders over.


Palazzo Pubblico, stadhuis en museum, met zijn Torre del Mangia.

Om ons op te warmen, dronken we een warm drankje op het Piazza del Campo, toch wel het bekendste plein van Siena. Een latte kostte er €4.50! Idem dito voor een chocolademelk. Pakken geld dus! Akkoord, het had gesmaakt met zulk weer en zo, maar eerlijk: je kan elders ook iets drinken voor de helft van de prijs, of zelfs minder. Maar ach, we waren op vakantie en we hadden al eens zin in een duur warm drankje. Wat me wel opviel in Siena, of eigenlijk in Italië, is dat je ook geen koekje of chocolaatje krijgt bij de warme dranken! Dat miste ik toch. Ach, België.

Mijn broer maakte nog eens gebruik van de goede app TripAdvisor van wat we zeker niet mogen missen in deze stad.
100% Toscane raadde ons ook een stadswandeling aan, of ja, dat zit als bijlage in de reisgids. We besloten, nadat we toch elke een paraplu hadden gekocht, die te maken. Floris hield er zich al wat meer aan dan ik. Telkens ik mooie kerken of gebouwen tegenkwam, wilde ik al gaan kijken, terwijl hij zich strikt aan het uitgestippelde kaartje hield. Uiteindelijk zijn we toch gewoon de to do’s en to see’s gaan doen en lieten we de wandeling voor wat die was.
Natuurlijk vertelde TripAdvisor ons om zeker de Duomo di Santa Maria Assunta te doen. Da’s die mooie kathedraal! Echt adembenemend. De dom is zwart-wit gestreept en bestaat uit marmer dat oorspronkelijk uit Siena zelf komt. Het is zeker de moeite om een ticket te kopen om naar binnen te gaan. Aan te raden is om een all in one ticket van €20 te kopen waarin zit: de kathedraal, de kribt, het museum en het baptisterium. Ook zit de Porta del cielo inbegrepen in die twintig Euro… We wisten niet goed wat het was, maar mensenlief, wat was het prachtig! We konden bovenaan de kerk staan en hadden zicht van zowel de binnenkant van de kathedraal (die koepel! Die glasramen! Die hoogte! Ongelofelijk!) als van de buitenkant, waarbij je uitkijkt op de daken van Siena. €20 lijkt veel, maar geloof me, je bent meer dan een halve dag bezig. Zeker als je geniet van elk moment en alles rustig aan doet. Ook wanneer er meer toeristen zijn, zoals bijvoorbeeld in de zomer, kan het al eens zijn dat je moet aanschuiven voor bepaalde bezienswaardigheden en dan zal de planning al wat uitrekken.
In het museum kan je aanschuiven voor de Panorama en ook dat is een aanrader! Hier krijg je een erg mooi zicht over de Duomo en zijn toren, de koepel, en over Siena zelf. Hier zijn de mensen plots miertjes. Ook wel een fris windje. Pas op: niet voor pussy’s! Maar ook niet voor mensen die gevoelig zijn aan claustrofobie (smalle treden en kleine gangetjes) of hoogtevrees hebben! Al zou het wel de moeite zijn om deze angst(en) hier te kunnen overwinnen! 🙂

Geniet van de vriendelijkheid, de mooie dingen om je heen en de lekkernijen! Siena is mooi!

Hieronder vinden jullie wat foto’s van onze dagactiviteit(en).


Duomo di Siena – Cattedrale di Santa Maria Assunta
 Facciatone: bereikbaar via het Museo Dell’Opera Metropolitana.
  


Heerlijke gnocchi! Welke saus het was, ben ik vergeten. Iets met look… Met lekkere rode Chianti Classico wijn!

  

Overblijfselen en fresco’s in de kribt.Baptisterium


Piazza del Campo

Fonte Gaia op Piazza del Campo

  
  
Uitzicht van op de facciatone.
  

Day 6: wijnproeving in de buurt van Chianti en roze donuts… Yum!

Bedankt om te lezen! ♡

Advertenties

2 Comments

  1. Kenneth says:

    10jr geleden was ik daar ook met mijn zus! Leuke herinneringen. Wij deden toen een 10 – daagse trip door Toscane en Umbrie.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: