Ik schreef maar wat over Black.

Adil el Arbi en Bilall Fallah maakten dé film van dit najaar: Black. Er zijn al vele heisa’s geweest omtrent deze must see film, maar eenmaal ik ‘m gezien had, snapte ik ook direct waarom.
Deze blogpost wordt iets persoonlijker. Een kort blogbericht waarin ik mijn mening en gedachten over deze steengoede film kwijt kan. Of jullie er mij in volgen, da’s wat anders natuurlijk.


Mensen die Black nog niet zagen: Ik zou niet verder lezen als je niet wilt dat ik je spoil.
Ik bekeek de trailer bewust niet, dat doe ik soms om me compleet te laten verrassen en da’s bij deze zeker en vast gebeurd.
De film heeft me helemaal van m’n stoel (of ja, zetel) geblazen. Ik werd er volledig in meegezogen en heb tijdens de heftige scènes zelfs een traantje moeten wegpinken. En, geloof me, dat gebeurt niet vaak wanneer ik een film ga kijken in de cinema. Huilen in het openbaar? Da’s taboe, hè!

Ik werd heel stil en droevig van de twee wrede scènes waarbij meisjes werden verkracht. Ook de scène waarin Mavela een douche nam vlak nadat ze door meerdere mannen verkracht werd, vond ik vreselijk. Toen kon ik mijn tranen niet bedwingen en heel mijn lichaam deed… pijn? Het voelde niet juist aan en zeker niet omdat Mavela gewoon verliefd geworden was op iemand van een andere origine (en bende!) en daar zo voor werd gestraft. En dan nog op zo’n manier. Ik vond het gruwelijk. Degoutant, eigenlijk. Maar ik werd er mij wel van bewust dat dit een vrij realistisch beeld was van hoe het er in bendes kan aan toe gaan. Juist daarom dat het mij zo aangreep, denk ik. Hoe ze vrouwen kunnen behandelen. (En mannen, maar dan met “slagen en verwondingen”. Een wapen werd niet meer weggedacht bij de oorlog tussen de twee bendes Black Bronx en 1080) En niets werd verdoezeld, alles werd getoond zoals het er echt aan toe zou gaan.
Die emoties, die blikken, het was alsof ik er zelf bij was.
De rivaliteit tegen de politie staat ook centraal in de film. Dat merk je tijdens de vele momenten waarbij de (hang)jongeren opgepakt of ondervraagd worden of zelfs de politie uitdaagden.
Ik heb de hele tijd in mijn vriend zijn arm geknepen, zo ongelofelijk spannend was het. Mijn hart ging de gehele tijd als een razende tekeer en dat voelde ik wel nadien. Alsof ik op een eeuwigdurende roetsjbaan zat. Adrenaline kick tot en met.

Black geeft klaar en duidelijk de vooroordelen die wij kunnen hebben over mensen van het andere ras, om het zo te zeggen. De film begint bijvoorbeeld met een diefstal: Marwan is een jongeman van Marokkaanse origine en steelt een handtas uit een wagen en gaat ermee aan de haal. Want, ja, Marokkanen stelen nu eenmaal. Net zoals moslims terroristen zijn, toch? (Ja, dit is kei harde sarcasme) Wij mensen hebben direct een oordeel klaar. En juist door deze te gaan gebruiken, wordt dat beeld overboord gegooid.
Er wordt gespeeld met taal, cultuur, liefde en vriendschap. Breder kan je denk ik niet gaan. En realistischer ook niet.

Dit meesterwerk speelt zich af in hartje Brussel, op en top Belgisch. Onwaarschijnlijk goede acteurs en ongelofelijke scènes.
Voor mij gaat deze film over een verboden liefde maar er komt zoveel meer bij kijken. Alles er rond verraadt de vijandigheid die speelt tussen de bendes en de algemene mentaliteit.
Black is zeker niet voor watjes, wel een echte topper!
Een absolute aanrader als je houdt van dramatische en realistische films. Een mooie mengelmoes van romantiek, humor en vooral spanning. Een dikke brok energie.
Black bereikte op slag mijn top 5 lievelingsfilms (al weet ik niet welke er nog in mijn top 5 staan)

“Niets houdt me tegen om bij jou te zijn.” – Marwan

p19ubmsia94k168q1skouem1nfa1

Een productie van Caviar, die ook bijvoorbeeld Paradise Trips, De Laatste Zomer en Plan Bart de wereld ingestuurd heeft. Also: aanrader!

Advertenties

7 Comments

  1. Ik ben ‘m nog niet gaan zien, maar staat wel op m’n watchlist. Ergens ben ik blij dat ik je spoiler gelezen heb 😊 Zo kan ik me al voorbereiden op die verkrachtingsscène. Idd, de-gou-tant, maar knap dat Adil en Bilal de realiteit niet uit de weg gaan. Nu weet ik wanneer ik even naar’t toilet moet gaan, bijvoorbeeld 😉 X

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: