Cato Oyen en haar “Hey, jij!” project.

Op 18-jarige leeftijd zit je zowat in de fleur van je leven. Of dat denken we.
Cato Oyen heeft een nogal emotionele en woelige kindertijd gekend, ondanks dat ze is opgegroeid in een warm gezin, en wilt dit nu een plaats geven op een wel heel bijzondere manier. Lezen jullie mee?

Ongeveer een half jaar geleden begon de 18-jarige Cato met het nemen van een antidepressivum.. Die kreeg ze voorgeschreven nadat ze zich al jaren niet goed in d’r vel voelde. Vele therapiesessies en gesprekken later besefte ze dat de psychologen haar niet konden helpen. Praten met familie en vriendinnen hielp echter wel.
Ze werd wat opstandig tegenover psychologen omdat ze het gevoel kreeg dat de sessies niet werkten, al is ze er wel van overtuigd dat anderen die hulp wél kunnen gebruiken.
“Ik stond er niet genoeg voor open, denk ik”, vertelde ze. “Maar dat is helemaal oké. Ik geloof er niet meer zo in dat het mij zou helpen. Ik voel me beter bij een warm gesprek met mijn mama of beste vriendin.”

IMG_0141

“Depressiviteit, ge ziet dat niet. Maar ge hebt het. Leer ermee leven en ga voort met uw leven.”

Cato is na haar gewone middelbaar overgeschakeld naar een kunstrichting en ontdekte zo haar artistieke talent. Via deze weg wilde ze haar negatieve gevoel omzetten in iets positiefs. En zo geschiedde…
Het begon als een werkstuk voor school, dat overigens goed beoordeeld werd, tot waar ze nu staat: haar eigen eenmanszaak inclusief webshop.
De kunstzinnige Cato ontwerpt zelf kaartjes en totebags, je weet wel, die stoffen zakken. Wat komt daar op te staan? Inspirerende en motiverende quotes waarbij er wel ’s een belletje kan gaan rinkelen. Inspiratie komt vanuit haar eigen leven en zijn geïnspireerd op zaken die ze zelf graag zou willen geven en krijgen.
Eigenlijk is haar bedoeling het taboe “je slecht voelen” weg te werken en erop te benadrukken dat je niet alleen bent. “Een kaartje sturen kost echt geen moeite. En het is nog plezant om te krijgen ook. Mensen zouden meer kaartjes moeten versturen.”
Dat vind ik nu ook, zie. Ik stuur echt graag kaartjes, of brieven! Oh!
“Ik heb, voor mijn leeftijd, al veel meegemaakt dus ik ben enigszins volwassener dan de rest van mijn leeftijd. Ik wil vooruit in mijn leven”, zegt de ongeduldige en ondernemende Cato. “Stilstaan is niets voor mij.”
Ze vroeg en kreeg advies op school, kreeg tips voor een eigen onderneming en uiteindelijk zelf de stappen gezet naar haar eenmanszaak.

Drie kaartjes uitkiezen bleek moeilijker dan verwacht. Allemaal stuk voor stuk mooie woorden. Het werden deze drie: “Niet oké is ook oké”, “Laat het niet gaan, laat het los.” en “Nog niet daar, maar wel dichter”.
Deze zal ik versturen naar iemand die ze nodig heeft of krijgen een mooi plaatsje in mijn huisje.

Cato is zich aan’t verdiepen in zeefdruk dus er komt gauw een nieuwe collectie totebags aan! En voor de fans: er zijn plannen voor eventueel pennenzakjes en andere accessoires te bedrukken met Cato’s ontwerpen!
Een diploma bedrijfsbeheer behalen zit ook in de toekomstplannen.
“In het begin verklaarden mijn ouders me gek. Ze zeiden dat ik met m’n beide voeten op de grond moest blijven en me moest concentreren op mijn studies. Eigenlijk was het mijn opa die mij het nodige duwtje in de rug gaf. Hij was degene die direct in me geloofde en zei dat ik het gewoon moest doen. Opa is nu ook nog eens mijn boekhouder. Super handig!”

Algauw kreeg ze veel goede reacties. Zo stond Cato laatst in magazine Knack te pronken met een mooi artikel over haar nieuwe project “Hey, jij!”.
Deze jongedame zou heel graag in scholen gaan praten over depressiviteit, je slecht voelen en het feit dat je erover moet praten met je naasten. “De leeftijd op middelbare scholen is heel cruciaal. Daar word je gevormd voor de rest van je leven. Praten werkt.”

Tijdens ons gesprek kreeg ik ontzettend veel respect voor deze meid en alles wat ze doet. “Nog maar” 18 jaar en al zo ondernemend. En hoe. Ik vond het fascinerend naar haar verhalen en plannen te luisteren en ik vind het erg knap wat ze allemaal doet.
Ik hoop (en stiekem ben ik ervan overtuigd) dat dit project nationaal of internationaal gaat en dat er zich eventueel opportuniteiten voordoen. Ze verdient elke kans die ze tegenkomt.
Cato, ge zijt goed bezig! Doe je ding! Doe zo voort!

IMG_0179
Cato liet me een totebag uit haar nieuwe collectie kiezen. “De weg is niet altijd rechtdoor” vind ik heel erg mooi verwoord. Het is ook heel toepasselijk in mijn leven. Ik kreeg spontaan een nieuwe lievelingstotebag. Big thanks, Cato!

Benieuwd naar meer? Check zeker haar website www.catooyen.com waar je zelf naar hartelust kunt shoppen en zo Cato steunt met wie ze is, wat ze doet en wat ze hiermee wilt bereiken.

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: