Waarom ik koos voor een onbetaalde stage in plaats van een vaste betaalde job.

Hier ben ik. Alive and kicking. De zoektocht naar werk ging vrij moeizaam omdat ik vrij weinig ervaring kan voorleggen in mijn interessegebied, namelijk sociale media en administratie. Hoewel ik m’n eigen ervaring (ik ben vrij actief op sociale media en run blogs en doe projecten enzovoort en zo verder) opbouw, kwam dat nog lang niet in de buurt met hetgeen ik nu zie en doe. Ik werk momenteel in een super cool bedrijf en zal daar drie maanden stage lopen. Lezen jullie mee?

Ik had er al vier gesprekken opzitten voor die ene job die een vrouw van het interimkantoor me aanbood. “Je vertoont heel wat capaciteiten en ik denk dat jij echt geschikt bent voor die functie.” Ik begon erover na te denken want in het verleden deed ik dat nog niet. Nu ze me na al die gesprekken voorzichtig in die richting duwden, beschouwde ik het als een opportuniteit. “Dit is het misschien wel”, dacht ik bij mezelf. Misschien iets anders dan dat ik wou, maar het kan wel iets worden.
Nadat ik er nog een sollicitatiegesprek had opzitten, kreeg ik er steeds een beter gevoel bij. We zouden elkaar wat tijd geven om erover na te denken en mocht ik me bedenken, moest ik hen contacteren. Dat gebeurde niet, integendeel, ik verstuurde een mailtje waarin ik vertelde dat ik het nog steeds zag zitten en het echt zag als een interessante uitdaging.
Ik kreeg niet direct antwoord op mijn mailtje en in die tussentijd kreeg ik mails terug van twee andere bedrijven. Ik had enkele weken voordien gesolliciteerd voor twee onbetaalde stages bij heel interessante en coole bedrijven. Jullie mogen gerust weten welke: MonkeyMonkey bvba (bekend van Fotocover, Fotohoesje en Coque Personnalisée (Volgende week CaseCompany!) en My Wood Case en Montattoo) en Film Festival Gent.

Ik mocht direct op gesprek bij MonkeyMonkey en ik moet eerlijk zeggen dat ik het onmiddellijk zag zitten. Toffe mensen, een leuke werksfeer en m’n takenpakket als stagiaire zag er veelbelovend uit. Echt iets wat ik wilde: sociale media en ook nog ’s de klantendienst op mij nemen. Dus telefoons doen, de chat en mails beheren en de posts op de sociale media verzorgen. Het zou een zeer gevarieerd takenpakket zijn.
Ik antwoordde pas enkele dagen later op het mailtje van Film Festival Gent omdat ik het andere gesprek wilde afwachten.
Op het ogenblik dat MonkeyMonkey me groen licht gaf, kwam het ene bedrijf die me een vaste job aanbood boven water. Hij belde me vlak na de middag met de vraag of ik diezelfde dag nog op gesprek kon komen om kennis te maken met m’n nieuwe collega en elkaar te ontmoeten. Ik zou als interim beginnen maar ik zou vrij snel een vast contract krijgen en zou starten in een nieuw kantoor. Alles kwam plots samen. Ik bedoel, ik had een maand niets van vooruitzichten en plots kon ik kiezen uit drie verschillende jobs, al dan niet betaald.
Ik moest hier toch even over nadenken. Vragen als “Een onbetaalde stage, kan ik hiermee een uitkering krijgen of behouden?” of “Een nieuwe uitdaging en veel verantwoordelijkheid, misschien moet ik er toch maar voor gaan?” en “Wat wil ik écht?” kwamen abrupt mijn gedachtengang binnendringen. Waar word ik gelukkig van? Wat is gelukkig zijn? Afgaan op mijn gevoel en kiezen voor geluk boven geld of een goede job nemen, kiezen voor zekerheid maar misschien stress krijgen of het niet graag doen? De ene job waarop ik kans maakte had de functie uitzendconsulente. Ik zou dus instaan voor het zoeken naar jobs voor andere mensen en dus veel in contact komen met de medemens, wat ik op zich echt graag heb. Ook administratieve taken zouden voor mij gepland staan.
Ik hakte de knoop door en belde de job als uitzendconsulente af, met een heel eerlijk antwoord: “Ik ga mijn hart volgen. Ik heb een beter gevoel bij het onderhouden van sociale media en customer support, omdat ik er al wat in thuis ben. Ik wil niet voor een job kiezen die misschien niets voor mij is om dan mijn kans verkeken te hebben in een jong groeiend bedrijf als MonkeyMonkey. Ook al is het een onbetaalde stage, ik ga er toch voor.” Ik kreeg de opmerking dat hij het begreep en dat ik goed handel. “Je moet doen waar je je goed bij voelt. Veel succes verder, Hanne!” Ik sloot het telefoongesprek af met een goed gevoel.
Direct mailde ik de contactpersoon van Film Festival Gent met het nieuws dat ik niet op gesprek kon komen omdat ik een andere stage de voorkeur gaf.
Het piekte even, omdat Film Festival een heel groot en mooi concept is, erg bekend en ik zou bakken ervaring op doen, maar ik besloot toch mijn gevoel te volgen en voor MonkeyMonkey te gaan.

Die maandag erop, eergisteren, mocht ik beginnen. Ik heb er dus al drie dagen op zitten en ik heb al massa’s bijgeleerd. De eerste dag had ik heel veel informatie te verwerken, de tweede en derde dag in principe ook maar ik voel dat alles goed komt.
Het is een job die ik graag zou hebben als vaste job en ik vind het zeer positief dat ik hier de nodige ervaring voor kan opdoen. Want die ervaring nemen ze me niet meer af. Mijn rugzakje is zich stilletjes aan aan’t vullen en ik hoop dat ik dat rugzakje ooit mag gebruiken en me kan én mag ontplooien op een toffe werkvloer.
Ik heb het alvast erg naar mijn zin bij MonkeyMonkey en dat had niet gelukt hadden mijn collega’s, met wie ik ’t meest samenwerk, niet zo’n leuke mensen geweest dus bedankt Bram, Arend, Eva en Sien! Voor deze kans, voor jullie geduld en voor wie jullie zijn! #melig

Conclusie: geld maakt niet gelukkig. Cliché, misschien, maar het is zo. Ik vind het belangrijker dat ik graag doe wat ik doe dan dat ik veel zou verdienen maar de job in kwestie niet graag zou doen. Ongelukkig worden van mijn job stond (en staat) alvast niet op mijn to do list. Gelukkig worden (van mijn job) daarentegen wel.
Ik ga er dus het beste van maken en wie weet wat er na deze drie maanden op mijn pad komt!

12984049_10209026030357208_7192819591047555082_o
Foto gemaakt door Bram Laebens.

Advertenties

22 Comments

  • hannewhale says:

   Ik ga morgen naar m’n vakbond want dit moet aangevraagd worden. Het lijkt me logisch dat ik m’n uitkering kan behouden aangezien ik hier niets mee verdien. (Heb vorig jaar een IBO-contract gehad bij twee bedrijven en krijg je zelfs een uitkering boven een vergoeding van het bedrijf)
   Dus zou het vreemd vinden mocht het afgekeurd worden.

   Like

 1. Shana says:

  Customer support is inderdaad een leuke job, zeker in combinatie met het beheer van social media! Ik heb er ook mijn job van gemaakt. Ik wens je superveel succes, sterk van je om te hart te volgen! 👍

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: