Do’s & don’ts in Berlijn.

Jongens, Berlijn is een fantastische stad. Wil je graag op citytrip maar je hebt geen idee naar waar? Kies Berlijn! Je zal het je echt niet beklagen. Ik hoorde er al zoveel goeds over en oh boy, they’re right! Ik was helemaal ondersteboven van de vriendelijkheid, de sfeer en alles daartussen. Het mooie weer had er ook zeker en vast mee te maken, hoor.
Ik wil jullie wat tips geven wat je allemaal kunt gaan doen in deze mooie, grote, bruisende stad.

Eerst en vooral: Huur. Een. Fiets. For real. Ga lekker trappen door de wijken van de stad en ga op ontdekking op deze goedkope, gezonde en leuke manier. We fietsten door parken en kwamen de mooiste bezienswaardigheden tegen. We betaalden €12 per persoon voor een hele dag. We mochten de fietsen tot maximum 23h gebruiken en gewoon met het slot terugzetten. Doordat we een fiets huurden, zagen we veel meer van de stad dan dat we hadden verwacht. Te voet kan je ook zaken gaan bezoeken, of eens goed gaan shoppen, maar dat kan maar als je één wijk wilt doen. Tenzij je met gemak tientallen kilometers kunt wandelen.
Dus: ga fietsen. Veel beter dan met de wagen in een stad gaan rijden dat je niet kent, parking betalen of je blauw betalen aan metroticketje en tijdens de rit niets ziet.
Zo zagen wij de Brandenburger Tor, de ReichstagThe Holocaust Memorial, de KathedraalSiegessauleSovjet War MemorialCheckpoint Charlie, Beethoven-Hadyn-Mozart Memorial en reden we door het park Tiergarten.

IMG_2276

IMG_2317
We zaten in de wijk Charlottenburg, vlak aan het station en de zoo van Berlijn.
Ik heb ooit gezegd dat ik in elke stad in het buitenland die ik bezoek het dierenpark wil bezoeken. And so I did. Goedkoper, groter en mooier dan de dierentuin in Antwerpen (om maar een vergelijking te maken). En je ziet de dieren van dichterbij. En da’s toch waarvoor je komt, om de mooie dieren te aanschouwen. We pikten een goede dag uit om te gaan want alle dieren waren lekker actief en dus goed zichtbaar voor de dierentuingangers. Ik had echt wel het gevoel dat de dieren hier goed verzorgd worden. Al heb ik dat in de zoo van Antwerpen ook wel, hoor. Ik weet dat velen denken dat die dieren daar niet thuis horen, en ik snap hen wel, maar zolang de dieren veel plaats hebben en goed verzorgd worden, maak ik daar geen punt van. Ik ga graag naar dierenparken en dat mag ook gezegd worden.
Dus, als jij ook van dieren houdt, dan is de dierentuin van Berlijn echt de moeite!
Tip: Reken hier zeker genoeg tijd voor uit. Niets vervelender als de helft van het park niet kunnen zien omdat je door moet.
Tip: ga bovenop het winkelcentrum van Bikini Berlin gaan staan en spot een stukje van de dierentuin. See all these funny monkeys…

IMG_2402

Over Bikini Berlin gesproken, als je daar dan toch bent, loop er maar eens door. Ga een lekkere juice drinken in de smoothiebar pal in het midden van het winkelcentrum en verken de leuke (pop up-)winkels. Opgelet, je verliest hier redelijk wat tijd mee. Meer dan dat je denkt. Als je maar kort in Berlijn verblijft, raad ik aan om te gaan shoppen in de winkelstraat.

IMG_2327

Recht tegenover het winkelcentrum zie je de kerk met z’n afgebroken en afgebrokkelde toren. Hier zit een volledig verhaal achter. Duik de geschiedenis in en neem een kijkje. Gratis ingang, vrij druk maar wel eens de moeite.
Er tegenover staat de nieuwe kerk, een modern gebouw, die een gigantisch orgel heeft staan. Toen wij hiernaar binnengingen, was er op dat ogenblik een mannelijk koor aan het repeteren. Ik kreeg op slag kippenvel en we zijn wel een kwartier blijven staan kijken. We kregen er haast een stijve nek van. Het orgel bevond zich boven de ingang en het koor stond ervoor te zingen.

Ga dineren in L’osteria. Een aangenaam restaurantje met Italiaanse specialiteiten. Gezellig druk, vriendelijke bediening en super lekker eten. Zit je in de buurt van de keuken? Dan zie je hoe ze jouw pizza aan het maken zijn. Dit Italiaans adresje is absoluut een aanrader en het betekent een meerwaarde voor je verblijf in Berlijn. Als je houdt van pasta’s en pizza’s, weliswaar.
Tip: reserveren. Al is de bediening hier zodanig vlot dat je niet lang hoeft aan te schuiven.


Heb je meer een voorkeur voor burgers? Neem plaats in Upper Burger Grill. Lekker en goedkoop. En als je geluk hebt, kan je buiten plaatsnemen op één van de bankjes.
Zin in iets lekkers maar weinig tijd of je wilt het meenemen en je ergens in het zonnetje zetten? Ga voor Wok to Walk. Ik ken de keten omdat ik er al ging eten in het buitenland. Wok to Walk is namelijk enkel in het buitenland verkrijgbaar. (Kom naar België, please!)


Mijn vriend en ik logeerden in Wyndham Berlin Excelsior. Goede buurt om te overnachten, al vond ik het hotel te duur voor wat het “maar” was. Een verouderd hotel met veel te dure prijzen. Op de website ziet het er chique uit, maar je krijgt een andere(?) en verouderde kamer voorgeschoteld. En zo vriendelijk waren ze er ook niet. WiFi werkte wel goed, wat een pluspunt was.
Ik zou het niet aanraden. Dit hotel is dus eerder een don’t dan een do.


Nog een don’t, vind ik persoonlijk, is het Jodenmuseum. Veel te groot, veel te duur, veel te saai, veel te veel hetzelfde en veel te veel tijd verloren. Alles was veel te. Ik ben na meer dan twee uur de helft van het museum voorbijgeraasd om te gaan afkoelen in de cafétaria.
Het was een beetje een domper op ons verblijf aangezien we maar 2 volle dagen hadden en we meer hadden kunnen doen met deze halve dag.
Als je langer in Berlijn bent en je bent hierin geïnteresseerd, zie ik niet in waarom je hier niet naartoe zou gaan. Zeker doen dan. Ik persoonlijk zou het geen tweede keer doen. En had ik het geweten stiekem ook geen tweede keer… Oeps.

Als je aan Checkpoint Charlie bent, houd dan zeker een pitstop in Little Green Rabbit. Da’s vlakbij en ze hebben er heerlijke verse sapjes. I love sapjes… Maar ook gezonde lekkere slaatjes als je zin hebt in een lichte luchtige lunch.
Ga een eindje verderop op de foto met de Amerikaanse grenswachters. Een echte toeristenlokker en als je er dan toch bent 😉


Ik ben nogal fan van Starbucks en lekkere donuts. En vermits Berlijn op elke hoek (ook niet waar) een Dunkin Donuts heeft, moet je er wel eens gedaan hebben. Zo hebben wij op onze laatste dag genoten van een Donut ontbijt. Lekker vettig, I know.
Maar eerlijk? Zo goedkoop én lekker. Hoe de koffie er is? Geen idee. Ik kocht m’n caramel macchiato bij Starbucks.


Misschien niet onbelangrijk om te vermelden: wij gingen met de wagen naar Berlijn. We deden er zo’n zeven uur over in het heen en bijna elf uur in het terugkeren (wegens een gigantische file. Men was de helft van Duitsland aan het uitbreken) dus dat was een beetje pech hebben.
Pro’s: vrijheid. Je kan gaan en staan waar je maar wilt, je hoeft je niet in te houden want betreft het shoppen en het is vrij goedkoop (als je een bedrijfswagen hebt).
Contra’s: parking betalen, niet-milieubewust, even onderweg, kans op autopech.

We hebben zeker nog niet alles gezien dus als jullie nog tips hebben: shoot! Ik ga sowieso terug.

Advertenties

5 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: