Het leven zoals het is: Instagram.

Het is niet meer wat het was. En ik heb het er echt moeilijk mee.

Dit stukje wordt een soort van uiting van een broeiende frustratie en een dagelijkse teleurstelling.

Na het schrijven hiervan overheerste een gevoel van vergetelheid. Ik wilde nog zoveel meer kwijt maar het lijkt nu al genoeg op een klaagbrief. Of juist niet, dat ik er te veel woorden aan vuilmaak. Zo onzeker ben ik. Duizend keer getwijfeld. Ergens hoop ik gewoon dat ik niet de enige ben die dit voelt.

Instagram bestaat alleen nog uit volgers en likes. Uit cijfers dus. Hoe groter je bereik, hoe groter je interactie, hoe populairder je bent. Hoe kom je aan zoveel interactie dan want zo makkelijk is dat toch allemaal niet? Tegenwoordig zijn er heel wat trucjes om je aan die extra cijfers te helpen.

Toen ik had meegedaan aan het tv-programma Komen Eten, merkte ik een zotte stijging in mijn volgers maar ook uiteraard in m’n interactie op mijn foto’s. Dat maakte me stiekem wel blij want zo bereikte ik de mijlpaal van 10K volgers en bleef ik groeien als lifestyle blogger dus ik zag dat alleen maar positief. Op tv komen is dus zeker een goede zaak. Al was dat “geluk” niet van lange duur. Het was slechts een tijdelijke opwelling. Maar dat terzijde.

Mensen houden zich de dag van vandaag bezig met het volgen én ontvolgen van anderen. Dat houdt in dat men heel wat random mensen zal beginnen volgen en enige tijd later, meestal een dag of enkele uren of dagen later, hen weer zal ontvolgen. Sommigen doen dit handmatig, anderen laten dit werkje uitvoeren door een bot. Mensen gaan terugvolgen omdat ze dat profiel mooi vinden dus zo krijg je volgers bij. Ik vind dit echt not done. Dat noemt zich dan de influencer van tegenwoordig. Ik heb er ooit eens iemand over aangesproken en die gast blokkeerde mij. Hij wist duidelijk niet wat zeggen. Het is erg irritant als je elke dag opnieuw gevolgd wordt door iemand met duizenden volgers. Ik houd me dan niet in en spreek hen erover aan.

Wat nog lijkt te werken, om interactie op je Instagram te krijgen, is samenhokken in groepjes om zo op elkaars foto’s te gaan reageren. Als je net een foto hebt gepost, deel je deze foto in een groep en heel die groep gaat meteen die foto gaan liken en er een comment onder plaatsen. Instagram beschouwt deze foto als “populair”, want die krijgt veel interactie op een vrij kort moment en boem, je krijgt niet alleen interactie van je volgers maar ook van vreemden want je foto wordt als het ware in de spotlights gezet en misschien wel gespot in de zogenaamde ontdekpagina. Het is een goede manier om in de kijker gezet te worden en interactie op je foto’s te halen, maar het blijft fake in mijn ogen.

Vroeger zat ik ook in zo’n groepjes. Ik had er zelfs eens eentje gemaakt, maar toen was dat omdat het algoritme van Instagram niet goed meer werkte (echt in het begin! Waar is den tijd…) en toen waren er helemaal geen regels wat betreft de foto liken en commenten. De foto was geplaatst en dat was het. Het werd terug zichtbaar voor anderen die m’n foto’s misschien helemaal niet meer te zien kregen. Dat hield zo’n groepje in. Ook om met leuke meiden te praten, over blogevents en ditjes en datjes. Meer niet.

Toen ik doorkreeg dat iedereen het gebruikte voor een andere functie, want ja, je móet reageren binnen de 24 uur, je mag niet reageren met enkel emojis enzovoort enzoverder, dan wist ik dat het niets voor mij was. Ik zie dagelijks dezelfde accounts passeren op foto’s met wel 100, 200 of zelfs 300 comments dat ik me afvraag of niemand dat dan doorheeft dat dit reacties zijn afkomstig uit zulke support groups. Het valt gewoon op. En het is niet meer fair, geef toe. Jij comment op iemands foto en je verwacht natuurlijk een comment terug. Zo werkt het nu eenmaal. Maar da’s zo fout! Waar is die spontaniteit gebleven?

Of dan heb je anderen die likes gaan kopen. 5000 volgers en 1500 likes en amper reacties op een foto? Dat lijkt me straf. Tenzij je een heel groot bereik hebt (dat je overigens kunt zien als je Instagram als een bedrijfsaccount ingesteld staat) lijkt me dat echt wonderbaarlijk. Zeker als het niet eens zo’n mooie foto’s zijn ook. Dan kan ik niet anders dan mezelf facepalmen en Instagram afsluiten. En binnensmonds vloeken, dat ook, soms.

Wat nog straffer is, is dat men dus volgers gaat aankopen en dan vervolgens honderden euro’s vragen om een merk te gaan promoten op hun Instagram, dikwijls maar voor één foto. Da’s er compleet over want iedereen kan geld steken in volgers kopen en nadien gewoon dat geld terugverdienen door zoveel te vragen voor ocharme ene foto (op je fake account). Dat zijn hersenspinsels en misselijkmakende gedachten bij elkaar. De wereld draait zot.

Mijn interactie op m’n foto’s is volledig echt maar ik voel me bijna gefaald omdat ik niet aan al die spelletjes meedoe. Ik hoor er niet bij en mis de interactie die anderen wel krijgen die likes/volgers kopen of gaan volgen en ontvolgen of dergelijke meer. Het is zo frustrerend om te zien dat mijn bereik misschien nog maar de helft (of zelfs minder!) is dan wat het ooit was. De grootste verantwoordelijkheid hiervan is Instagram zelf, diens algoritme enorm suckt. Maar die groepen, dat volgen en ontvolgen spelletje en het kopen van likes en volgers, dat, lieve mensen, dat is zo vermoeiend. Ik vraag me soms af waar ik nog mee bezig ben. Ik kan evengoed stoppen want het is niets meer waard, een “blogger” zijn en “veel volgers hebben”.

Het zijn allemaal maar cijfers maar veel bedrijven en andere professionele doeleinden lijken alleen maar naar die cijfers te kijken. Of ze echt zijn? Geen idee. Social Blade checken en beter neuzen doorheen de feed lijkt me voor hen geen slecht idee.

Volgers kopen, likes kopen, het kan allemaal. Maar ik ben er zo hard tegen. Het is gewoon een spelletje geworden, heel Instagram. Heel sociale media misschien wel.

Ik vraag me af of ik de enige zielenpoot ben die hier zo hard mee inzit? Dat kan toch niet. Of nee, ik heb hier eens over gepraat met een vriendin en zij dacht er nét hetzelfde over. Twee zielenpoten dan, of wa?

Ik blijf nog steeds doen wat ik leuk vind: mijn leven delen op sociale media. Misschien niet alles tot in detail maar mooie foto’s van mooie momenten delen, leuke producten reviewen of sharen, af en toe leuke giveaways organiseren en, als ik de tijd er nog voor vind, bloggen over leuke onderwerpen. Maar soms, tegenwoordig al wat vaker dan anders, twijfel ik aan alles en wil ik ermee stoppen.

Ik heb al veel grote ogen getrokken en wie weet hak ik de knoop binnenkort wel door en stop ik ermee. Dit zijn allemaal gedachten en gevoelens waarmee ik allang struggle. En plots moest het er eens uit.

Weet je… Er is meer in het leven dan een hoopje likes.

Advertenties

7 Comments

 1. ThatsMagali says:

  Je hebt totaal gelijk … meestal volg ik idd fe accounts die ik leuk vind zoals zangers , acteurs , musicals bv bloggers zoals jij u volg ik ook of bv make up en bad merken en echt ik haal daar inspiratie uit en vindt dat leuk om te zien zelf heb ik ook instagram en een blog waar ik vanalles op post of vertel en ik ben blij met bv 10 likes op een foto ik ben zelfs al blij als ik een like krijg of een volger … en idd heb dat soms ook dat je 500 volgers hebt en 3 dagen later nog maar 470 .. ik vindt dat ook lastig en meestal
  Als ik dat merk ontvolg ik die mensen ook … vindt dat zo een kei stom systeem … maar ik herken me in wat je zegt ach zo lang je het zelf nog met plezier doet uw blogs en u instagram moet je u er niets van aantrekken doe ik ook niet dikke knuffel 😘

  Liked by 1 persoon

 2. sparklewithfashion says:

  Ja! Ik sluit me echt aan bij u. Het frustreerd me dat er zoveel mensen me volgen en als ik dan kijk naar hun profiel hebben die meestel kei veel volgers , dan weet ik gewoon dat die mij na een aantal dagen gaan ontvolgen. Ik vind dat echt demotiverend maar wat kan je eraan doen. Ik hou me ook niet bezig met volgers/reacties kopen, ik vind zoiets bullshit en daar zouden we naar op moeten kijken? Waar gaat de wereld naar toe :/

  Liked by 1 persoon

 3. Marie says:

  Ik ben in september met Instagram gestopt en het geeft zoooooveel rust. Zo’n goede beslissing. Niet alleen op vlak van al dat fake gedoe, maar het is ook zoveel leuker om eens iets first hand van je vrienden te horen ipv het al gezien te hebben op zijn of haar story. Ik heb de app verwijderd, niet mijn account dus af en toe kijk ik nog wel eens online. Toen zag ik ook dat zoveel accounts gewoon exact hetzelfde zijn. En dat zijn dan inderdaad die accounts uit die groepjes … Op zich vind ik instagram wel een hele leuke app en misschien begin ik gewoon wel eens opnieuw en volg ik dan enkel mensen die me echt interesseren zodat ik geen feed vol fittea krijg. Oh en ik herinner mij ook nog 1 grote blogger Monica harmony ofzo? Ik kwam echt gek van haar! Ze volgde en ontvolgde mij constant en ze liet ook vaak van die nietszeggende comments achter. Duidelijk een bot dus. Best zielig.

  Like

 4. Hey Hanne, ik zag je artikel op een aantal stories verschijnen. Ik ken je account en blog niet maar je post begrijp ik en ik voel hetzelfde soms. Ik heb al veel getwijfeld. Op een bepaald moment in de grote vakantie heb ik mijn IG volledig omgesmeten. De focus gelegd op content en niet op likes en volgers. Mezelf uit al die aggressieve commentgroepen gehaald en mijn eigen ding gaan doen. Ik heb Nog 2 chitchat groepjes en die hou ik want een supportgroepjes waar je ook eens je hart kan luchten kan deugd doen. Maar toch. Zo nu en dan steekt de twijfel op. Waarom doe ik dit ? Instagram houdt een verslaving in stand… Van zodra je er een tijdje afgaat of minder actief bent lijkt het je wel bijna de straffen. Ik heb er ook al over geblogd en een paar IG posts gemaakt erover want soms verlies je bijna je realiteitszin. Wordt je ambetant van de sponsoring van fake accounts en dat is gewoon frustrerend. Dus ja I feel you girl. En wat je ook beslist. Kies voor de energy giver. Niet de energy sucker. My thoughts. Dikke knuffel Ellen

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: