Een huis gekocht: Help, kan ik nog wel reizen?

Eerlijk: dat is iets dat ik me niet echt afvraag. Reizen is (voor mij) essentieel en een groot deel in en van mijn leven en dat geef ik niet zomaar op.

Lees mee over mijn mening, mijn gedachten en mijn zicht hierop.

Mijn vriend en ik kochten eind januari ons eigen huis. Een grote investering, dat is zeker. “Je steekt er al je spaargeld in en blijft blut achter” of “Je kan niet meer comfortabel leven als je een huis gekocht hebt” zijn dergelijke opmerkingen van mensen buitenaf, grotendeels van mensen die nog geen huis gekocht hebben dus die er eigenlijk niet veel over weten.

Ik las, nog niet zo heel lang geleden, op Twitter dat iemand zei dat ze het niet begreep dat mensen nog zoveel konden reizen als ze een huis gekocht hadden. Omdat ik die reactie wat kort door de bocht vond, had ik er meteen op gereageerd.

Kijk, het is wat jij ervan maakt. Geef jij maandelijks €500 uit aan kledij, muziek en eten, da’s dan ook jouw ding. Ik zet dan eens liever dat geld aan de kant voor een mooie reis. Je kiest zelf wat je met je verdiende geld doet, toch?

Als je samenwoont met je vriend of vriendin betaal je wellicht huur, omdat je er eerst voor kiest om samen iets te huren. Niet alleen om te testen of je wel kunt samenwonen, ook omdat het “goedkoper” is, maar uiteindelijk is’t weggesmeten geld. Na anderhalf jaar huren beseften mijn vriend en ik dat we zouden samenblijven (oké, dit is raar verwoord maar you get the point) en dat we niet langer ons geld wilden geven aan een appartement of huis dat niet van ons is. We besloten stilletjes aan op zoek te gaan naar ons eigen huis en nog eens een halfjaar later trokken we ons nieuwe plekje in.

Als je een woning huurt, leg je geld neer voor de huur, maar uiteraard ook voor elektriciteit, water, internet enzovoort. Los van deze som geld, die je dus uiteindelijk kwijt bent, moet je nog eens sparen voor je eigen huis ook. Dus je houdt niet erg veel over op het einde van de maand tijdens deze periode. Meer nog: het lijkt me moeilijker om een verre reis te maken als je huurt (en spaart voor je eigen huis) dan dat je hebt gekocht. Want je moet net nog een huis kopen en dus je spaargeld goed besteden. Er ligt een soort van druk op je, of een stemmetje in je hoofd van “Zou je dat wel doen? Je moet sparen voor je eigen huis!” Eerlijk gezegd heb ik dit stemmetje niet vaak gehad en is het me toch gelukt (dat ligt allicht niet aan mijn fantastisch spaartalent maar kom).

Wij geven nu niet zoveel meer uit per persoon aan onze lening (wat vroeger de huur was) per maand. Daarbij moeten we niet echt meer sparen want we hebben ons huis al. In feite zitten we safe. Natuurlijk heb je nog wel een buffer, voor uitzonderlijke of onverwachte kosten, maar daar kan gerust iets van af om samen een mooie reis te gaan maken.

Daarbij spaar ik wel al enkele jaren (elke maand een klein bedrag op een gesloten rekening) voor mijn (onze) trouw en mijn (ons) kind. Die rekeningen liet ik openen nog voor ik mijn vriend ontmoette omdat het mij een veilig gevoel van sparen gaf. Ik kan namelijk niet aan deze rekeningen totdat het zover is: ik trouw, dan mag die rekening geopend worden. Zwanger? Hallo gespaarde centjes! Daarbij spaar ik ook elke maand voor mijn eigen pensioen. Ook al zijn dat geen honderden euro’s in de maand, ik ben er best wel fier op.

Mijn vriend en ik gaan twee weken naar Bali. Dan zullen we een goede 2.5 maand samenwonen in ons nieuw huisje. “Waarom Bali? Waarom zo’n dure reis? Waarom zo ver?”

Ik wilde dolgraag naar de zon, desnoods een all-inclusive, en heerlijk relaxen. Dat luxebeestje in mij komt weer eens naar boven, jawel.

Let’s be honest: een (ultra) all-inclusive kost (ook) veel geld. En je moet al ver reizen om in april ergens in bikini te kunnen rondlopen. Marokko, Egypte, dat kan. Maar mijn vriend is helemaal niet te vinden voor zo’n all-in hotelvakantie (aan het zwembad). Hij is meer voor avontuur en rondtrekken, dus waarom niet van beide werelden een beetje?

Natuurlijk maak je jouw reis zo duur als je zelf wilt. Een reis naar Bali hoeft niet per se duur te zijn. We hebben een budget voor ogen maar als we erboven gaan, dan is dat maar zo. “Wellicht ga je maar één keer naar dat land in heel je leven, dus profiteer ervan” klinkt het in mijn gedachten. Anyway, het duurste zijn de vliegtickets. Die komen al gauw op tot een €500 maar dan heb je de grootste kost wel gehad. Dan kies je zelf hoe ver je nog gaat in het uitgeven van je zuurverdiende centjes. Ga je voor poepchique hotels of eerder voor mooie homestays of hostels? Huur je een wagen? Ga je elke dag een excursie maken? Dat heb je allemaal zelf in de hand. Landen als Indonesië zijn echt niet duur om in te reizen en is goedkoper als je alles zelf regelt. Vandaar dat we deze keer geen geplande of georganiseerde reis verkiezen. Zelf de vluchten, dan apart de overnachtingen en vervoer bekijken we ook ginds.

Vorig jaar trokken we naar Vietnam en we weten dat het daar super goedkoop is om te reizen. Voor €1 at je een heerlijke maaltijd (op straat), een ervaring apart.

Maar wanneer is het het juiste moment, om te vertrekken op reis? De dozen zijn nog niet uitgepakt en de prangende vragen schieten jouw richting uit.

“Waarom zo plots beslist?” – “Waarom zo’n dure reis?” – “Zou je niet beter eerst je huis in orde maken en dan pas die reis maken?” – “Heb je nog niet genoeg kosten?”

‘t Is niet dat mijn lening over vijf jaar plots zal veranderen, dus of wij die reis nu maken of over twee of vijf jaar jaar, het blijft een eigen uitgave, op gelijk welk moment. En dan wellicht met een kind erbij, wat de combinatie sowieso moeilijker maakt. Maar we werken beiden ook fulltime, hè. We hebben beiden dus een stabiel en vast inkomen.

Ik snap die vragen wel, maar ik heb al lang even nood om nog eens op reis te gaan. Dat mag nogal “uit de hoogte” of “verwend” klinken, ik heb altijd al (graag) gereisd in mijn leven en dat zie ik dan ook dikwijls als prioritair. Ik zit er niks mee in om een maand langer te wachten om onze nieuwe tafel aan te kopen (we hebben meubilair maar willen ons huisje een nieuwe inrichting geven) zodat we er toch eerst even tussenuit kunnen. Ons huis inrichten kan nog altijd, een verre reis maken misschien niet. Als er kindjes zitten aan te komen, is’t misschien wel gedaan met (verre) reizen. Dat weet je helaas niet op voorhand. En eerlijk is eerlijk: een kind kost veel meer dan een reis naar Bali (da’s elke maand ver een reis naar Bali, lol!)

Snap je mijn punt? We zijn ons aan’t settelen maar willen er wel nog even op uit, met z’n tweetjes, nu dat nog kan. Je weet tenslotte nooit wat de toekomst zal brengen.

Ik wéét dat mensen beoordelend kunnen denken en ik wilde dit onderwerp gewoon even bespreekbaar maken. Het lijkt alsof ik me wil verantwoorden “Het lukt ons wel, hoor, deze reis maken!” en dat is misschien wel zo maar dat is vooral omdat ik de reacties voor wil zijn.

Zeg nu eens eerlijk: als jij er ook zo over dacht, denk jij er dan nog hetzelfde over na het lezen van dit blogbericht?

Advertenties

10 Comments

 1. Project zur says:

  Hey,

  Ik denk dat als je een huis koopt, je rekening moet houden met dat je nog moet leven. Geef niet al je geld uit aan het perfecte grote huis maar zoek een huis dat je gelukkig maakt. En gebruik je andere centen om te leven ( reizen, gaan eten, shoppen,…) natuurlijk kan je ook altijd sparen.
  Je huis is ook al een soort grote spaarboek.
  Het is als jong gezin de beste investering dat je kan doen. Maar sommige mensen willen alles en leven krap voor het perfecte huis maar kunnen dan niks meer doen.
  Ik denk dat jullie zeker goede keuzes maken, en benieuwd naar jullie toekomst samen 🤗

  Liked by 1 persoon

  • hannewhale says:

   Hey! Klopt helemaal. Ik wil me niet vastpinnen op enkel investeren in ons huis nu. Ik wil inderdaad nog kunnen leven. Liever een grote reis maken en dan eens minder op restaurant of zo. Snap je? Wie weet is’t wel de laatste verre reis met z’n tweetjes, dat weet je niet, hè! Je weet nooit wat de toekomst brengt ☺️🙌🏼

   Like

 2. sofiespinnoy says:

  Hey Hanne! Ik heb twee jaar geleden net dezelfde vragen over mn hoofd gekregen. Een huis gekocht, maar je gaat wel nog op reis (1 groot en 2 tripjes) zou je niet beter wat sparen? Doen we hoor! Maar wij hadden een bedrag voor ogen dat we max per maand wouden uitgeven aan ons huisje, zodat we wisten dat we genoeg op kant nog konden zetten voor een reisje hier en daar. Als dat voor jou belangrijk is, hou je daar zeker rekening mee. Ieder heeft zijn prioriteiten. Veel plezier alvast, geniet ervan!

  Liked by 1 persoon

  • hannewhale says:

   Hey Sofie! Thanks voor je reactie! Ja, voilà. Je weet zelf wel wat kan en niet. We zijn op een bepaalde leeftijd gekomen waarin je dat wel goed gaat beseffen, geloof ik 🙂 reizen is nu eenmaal iets dat ik niet wil opgeven, al kost me dat meer tijd om nieuwe meubelen in huis te halen (bijvoorbeeld). Altijd blijven reizen 😉 liefs x

   Liked by 1 persoon

 3. Anneke says:

  Helemaal waar wat je zegt!
  Ik zie onze woning trouwens ook als een soort spaarrekening. Geen enkele bank die zoveel intrest geeft op je centen als een woning 😉
  Wij hebben zo’n 7 jaar geleden ons huis gekocht, ik werk niet en we kunnen nog steeds ieder jaar op reis gaan. En er kunnen zelfs nog weekendjes tussendoor vanaf. Hoe? Simpel: prioriteiten. Zo kozen we niet voor een big ass mansion en we zijn geen big spenders op andere gebieden. Dure kledij, een fancy auto, … dat interesseert ons allemaal niet. ’t Leven bestaat heel vaak simpelweg uit keuzes maken.

  Liked by 1 persoon

 4. Kenneth says:

  Ik woon alleen en betaal dan ook alleen mijn hypotheek af. Vorig jaar 3 weken Vietnam gedaan, en dit jaar 3,5 weken Laos en Cambodja. In september nog een weekje New York. Opmerking die je dan krijgt: “Amaai, de Lotto gewonnen?” Euhmm… nee. Ik vind reizen belangrijker dan onnodig veel te sparen. Wat ben je met al dat geld op je spaarrekening als je er niets mee doet? Ik leef nu, en niet binnen 20jr (hopelijk wel natuurlijk, maar je begrijpt wat ik bedoel 😉).

  Liked by 1 persoon

  • hannewhale says:

   Hey Kenneth! Thanks voor je reactie. Zó begrijpelijk! Echt, hè! Die opmerking van de lotto gewonnen heb ik ook gekregen! Toch grappig, van die venijnige opmerkingen? Ik zat er echt mee in eerst maar nu kan ik het van me afzetten. Veel reisplezier!

   Like

 5. Evelyn says:

  Hey Hanne, toffe post, ik denk er net zo over. We hebben nu een jaar ons huis gekocht en gaan eind september naar de westkust van Amerika voor een rondreis. Geen goedkope reis maar zoals je al schreef ‘t is nu om te doen 🙂 eens de mini’s er zijn zal het allemaal nog minder evident zijn. Vreemd genoeg zijn het vooral onze ouders die opmerkingen maken zoals ‘ge hebt geld genoeg zeker’. Geniet van jullie reis!

  Liked by 1 persoon

  • hannewhale says:

   Hey Evelyn! Thanks voor je reactie. Onze ouders zijn nog ca va, ik denk dat we ons konden verantwoorden vooraleer ze hun gedacht erover kwijt konden. Spontane reactie kwam deze keer van andere familieleden. Maar ik neem hen niets kwalijk, hoor. Wij zijn gewoon de eersten in de familie (van kleinkinderen enzovoort) die een huis kopen en zo en we leggen gewoon onze prioriteiten anders. En Bali kost de wereld niet, hè. Hoe dan ook, ‘t wordt dikke fun 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: