Op citytrip naar Bergen op Zoom

Bergen Op Zoom komt je vast bekend in de oren. Is het niet omdat de stad tot één van de oudste Nederlandse steden behoort, is’t wel omdat je op de radio hoort dat er file richting BoZ is.

Is’t een bezoekje waard? Zeker weten. Lees mee!

Aan een weekendje Nederland wordt meestal meteen aan Amsterdam of Rotterdam gedacht. Misschien passeert Maastricht, Eindhoven of Utrecht ook wel ‘s. Maar Bergen op Zoom staat niet meteen aan de top, terwijl het zoveel te bieden heeft.
Denk maar aan smalle gezellige straatjes, fijne winkeltjes en boetiekjes, authentieke plaatsen en monumenten en tal van cosy barretjes en restaurants. En dat allemaal zonder dat je over de koppen moeten lopen. ’t Spreekt zoveel meer aan dan een drukbezochte stad met z’n dagelijkse massatoerisme, waar alles nog ’s stukken van mensen kost.

Toen we arriveerden, werden we meteen door de tijd gekatapulteerd. We mochten namelijk een kijkje gaan namen in het oudste paleis van Nederland, het Markiezenhof. Dit laatgotische stadspaleis dateert van de 15de eeuw en fungeert voornamelijk als museum waar afwisselende tentoonstellingen plaatsvinden. Maar ga gerust gewoon een kopje koffie drinken in de binnentuin. Héérlijk!

Van 16 februari tot en met 10 juni 2019 vindt de expositie ‘Lage Landen, schatten uit het Rijks‘ er plaats, waar 38 landschappen uit de 17de tot en met de 20ste eeuw te zien zijn. Werken van bekende schilders als Jacob van Ruisdael en Jozef Israëls vind je hier terug.
De expositie gaat voornamelijk over de geschiedenis van de Nederlandse landschapsschilderkunst aan de hand van meer dan dertig werken uit de collectie van het Rijksmuseum, die dan nog ’s aangevuld werden met enkele werken uit de eigen collectie.

Naast deze Nederlandse schilderkunst kan het Markiezenhof tijdens deze expositie ook pronken met de jurk van Koningin Máxima, wat uiteraard erg uniek is. Ze droeg deze japon tijdens Prinsjesdag in 2009.
De jurk heeft z’n roodachtige kleur te danken aan de wortel van meekrap, waarmee het werd geverfd.

Verder vind je nog heel wat interessante pronkstukken en poëzie.

Bergen op Zoom biedt ook heel wat mooie wandelroutes, net als mooie parken en wateren. Zo gingen wij onder andere op de tweede dag van onze tweedaagse Fort de Roovere bezoeken. Dat ligt in Halsteren, een deelgemeente van de stad, op zo’n tien minuutjes rijden van BoZ. Als je houdt van rust, wandelen en de natuur, reken hier dan zeker een half dagje voor uit. (Tip: bij mooi weer: breng picknick mee!)
Het is super rustgevend, omgeven in het groen, en je kunt er door het water lopen zonder dat je nat wordt. Da’s de Mozesbrug, een unieke loopgraafbrug door het water. Deze brug is zo speciaal dat mensen van over heel de wereld ‘m komen bekijken. Deze brug won meerdere architectuurprijzen dus zeker ’s de moeite ‘m gezien te hebben, lijkt me!

Klim zeker ’s naar boven voor een mooi uitzicht (en mooie poëzie onderweg).

Fort de Roovere werd in de 17de eeuw gebouwd en is sinds 1975 een Rijksmonument van Bergen op Zoom.

Slapen deden we in het oudste hotel van Nederland: het mooie viersterren hotel De Draak, pal op de markt van Bergen op Zoom. Het hotel werd gebouwd in 1397 en overleefde reeds drie branden, waarvan één grote stadsbrand.

Als je op de markt staat, kan je uiteraard niet naast die grote toren kijken. De Peperbus of de Sint-Gertrudiskerk telt 183 treden tot de top, ongeveer 35 meter, en ja hoor, die kan je beklimmen! Voor €2 heb je een prachtig uitzicht over de stad, en veel verder. Bij extreem mooi weer kan je zelfs de kranen en schoorstenen van het Antwerpse havengebied zien.
De toren werd gebouwd rond 1370 en grondig gerenoveerd midden jaren ’90.

Net toen wij er waren (weekend van 15 – 16 februari) was er carnaval in Bergen op Zoom. De inwoners waren verkleed en er heerste een heel relaxt en plezant sfeertje. Rond middernacht speelden ze zelfs trompet en het was dikke ambiance!

Effe chillen en een boek lezen doe je bij Quist. Een boekhandel en koffiebar ineen: een must do in Bergen op Zoom, je komt er niet zonder dat je een boek kocht naar buiten!

Ben je een avonturier en wil je jouw weekendje Bergen op Zoom net dat tikkeltje spannender maken? Trek er dan op uit naar het Klimbos “Brabanste Wal”. Hier vind je een volledig klimparcour waar je eventjes zoet mee bent. Als ik ’n keertje terugkom, kom ik deze beslist uitproberen!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: