Solotrip naar Bali (part 1)

Even vergeten hoe hard het kan stinken in Bali. Maar zelfs dát heb ik gemist.
Ik kan niet goed uitleggen waarom ik Bali zo geweldig vind. Ik denk dat ik dat vorig jaar exact zo beschreven heb. ‘k Denk dat het zowat alles samen is. ’t Mooie weer, de tropische temperaturen, de vriendelijke mensen, de interessante cultuur, de prachtige natuur, de vele lekkere hotspots. ‘t Is gewoon ‘t totaalplaatje.

Yep, ik wil elk jaar terugkomen. En elk jaar een beetje langer. En misschien nooit meer terug naar huis. (Sorry mom)

SHIT MAN, ALLEEN NAAR INDONESIË! SPANNEND!

Hoe begin je in godsnaam met het plannen van zo’n mooie verre reis?
Je moet je eerst en vooral afvragen wat voor soort reis je wilt gaan doen. Verblijf je liever op één plek en ga je van daaruit misschien wat uitstappen doen of trek je er liever op uit met je trekrugzak? Voor Bali raad ik dat tweede aan. Je hoeft dat trouwens niet per se met een trekrugzak te doen, hè. Neem gerust je valies op wieltjes mee. Die kan je trouwens meenemen op de scooter. Voor u uitgetest.

Hoe dan ook, mijn planning begint steeds bij CheapTickets. Een mooie verzameling van de goedkoopste vluchten. Dit jaar vloog ik met KLM, via Amsterdam en een tussenlanding in Singapore, naar Denpasar (Bali). De service was ontzettend goed en het eten erg lekker.

Van zodra mijn vluchten geboekt zijn, kan de reis beginnen.
Ik zorg ervoor dat ik op z’n minst één overnachting heb zodat ik bij aankomst gerust ben. Eigenlijk liefst twee overnachtingen op dezelfde plek. Je wilt niet na de eerste nacht al meteen weer je boeltje pakken. Ik boekte elke dag nog een nacht bij in de hostel waar ik eerst verbleef. En dat voor vijf nachten na elkaar. ’t Moest maar zo goed niet zijn, hè.

Socializing at Socialista Hostel
Gevonden via booking.com – plots- want ik had eigenlijk contact met een hotel, bijna €30 per nacht, en plots mailden ze dat hun hotel volboekt. Ik las het pas toen ik WiFi had, in de luchthaven van Denpasar. Dus snel op zoek gegaan naar iets anders en stuitte op deze good looking hostel.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik een luxebeestje ben dus een hostel zou voor mij de eerste keer zijn. But then again, ik reisde alleen, zou véél goedkoper uitkomen en ‘t is uiteraard ook gewoon socialer. Je ontmoet sneller mensen enzovoort.

Gemiddeld €5 per nacht betaal je hier en het is meer een “resort hostel”. Het was nog geen week open toen ik aankwam dus alles was brand new. De kamers zijn super proper, het bed ligt heerlijk, ze kuisen de toiletten en douches dagelijks en zelfs meerdere keren per dag, er is een zwembad waar je je gezellig kunt settelen. Er is ook een klein restaurantje waar je kunt eten of jezelf op een drankje kunt trakteren.

‘t Personeel is jong en super vriendelijk! De managers bestaan uit een Balinees, Duitse en een Italiaan.

To hostel or not to hostel?
Overnachten in hostels is een goedkope manier om Bali te ontdekken. Enerzijds betaal je heel weinig voor het minimum aan comfort, anderzijds is het echt gigantisch sociaal en leer je in no time nieuwe mensen kennen. Mensen zoals jij, wellicht, die elk op hun manier en op hun tempo het eiland verkennen.
Als je in een hotel overnacht, dan ben zit je echt op jouw eigen eiland eigenlijk. Heel stil, heel saai.

Mijn eerste dag begon ik met een heerlijk ontbijt, een massage in m’n favoriete plekje en een strandwandeling.

Massages vind je altijd en overal in Bali en dikwijls aan minder dan een tiende dan hetgeen je bij ons zou betalen. Absurd, eigenlijk.
Mocht je toevallig bij Bodyworks  in Seminyak terechtkomen, vraag dan zeker naar Sari. Haar handen zijn goud waard!
Bodyworks oogt niet alleen heel professioneel, het is het ook echt. Vandaar dat het dagelijks heel wat toeristen lokt. Het is als het ware een groot wellnesscomplex waar tientallen werknemers van ’s ochtendsvroeg tot ’s avonds laat voor je klaarstaan.

Laat je niet afschrikken door de kleine misschien minder hygiënische massagesalons, dat zijn dikwijls nog de goedkoopste, vriendelijkste mensen met de allerbeste handen!

Instaproof smoothie bowls
Smoothie bowls. ‘t Is echt een ding in Bali. En laat nu net dat m’n favoriete ontbijtje zijn. Wil je, net als ik, zeker de Instagram hotspots doen? Dan kan ik zeggen dat de smoothie bowl van Kynd Community beter is dan die van Coffee Cartel. But hey, smaken verschillen. Ga zeker ‘s naar Coffee Cartel want daar heb je gekleurde chai lattes en… koffies met je eigen tekstje erbovenop. Ideale Instagram post als je ‘t mij vraagt. (Zoals die van mij: ‘hannewhale in Bali‘)

Het is wel een pak rustiger in Coffee Cartel dan in Kynd. De kans is groot dat je zelfs even op een plaats moet wachten. But then again: it’s all worth it. Ik heb er m’n allereerste en -laatste dag ontbeten.
Probeer ook zeker hun vegan ijs! Ze hebben er sinds kort een creamery bij en hebben hun restaurant uitgebreid. Ook de collectie van de shop draait gelijk zot. Ik kocht er vorig jaar drie t-shirts. Dit jaar opnieuw eentje. Wel vrij prijzig maar het is echt van goede kwaliteit en ik draag ze op zich nog vrij veel. Win win dus!

De smoothie bowl in Shady Shack is ook dik te pruimen. Ik had er samen met Carmen een heerlijk ontbijt verorberd. De tuin alleen al is een halve jungle. Echt super cosy. Aanrader!

Ga de overheerlijke cinnamon rolls in I Am Vegan Babe uitproberen. Zalig met een glas iced coffee. Topligging, tussen de rijstvelden.

In Ubud heb ik ook een smoothie bowl uitgetest, in Nü Hype, een zaak die nog maar vier maanden open is. Ook alweer heel cosy én instaproof.

Tinderen in Bali: a whole other level.
Ik veranderde m’n bio naar “Belgian girl travelling through Bali. We have a match? Let’s hang out! 🌴” en daarmee bedoel ik letterlijk “hang out”. Bali checken, samen iets eten, gewoon, gezelschap hebben -met mensen die eventueel ook alleen reizen-

Niets meer. Ik nam Tinder daar een pak minder serieus dan in België.
Anyway, zo leerde ik de Zweed Erik kennen, die in Kuta verbleef. We hadden een superfijne avond! Hij ging door naar het zuidelijke Uluwatu en ging drie dagen later naar huis terwijl ik verder Bali op m’n eentje ontdekte.
Erik’s a travel buddy. For a short matter of time but Erik’s definitely a travel buddy.

Ik ontdekte trouwens recent geleden de app Bumble, wat een beetje hetzelfde principe als Tinder is, maar je kan ook switchen naar ‘bff’. Super handig als je alleen reist en een maatje zoekt om samen fijne dingen te doen!
Samen leuke meisjesdingen gaan doen: samen shoppen, een dagje naar ’t strand, een wijntje gaan drinken,…

Hoewel ik geen BFF via deze weg ontmoet heb, lijkt het me wel een fijn concept! ’t Is maar een idee 🙂

Grabbin’ like shit
Als je naar Bali reist, download dan zeker de app Grab. Hiermee kan je chauffeurs van auto’s en scooters fixen voor echt heel weinig geld. Soms is’t maar €2 op een scooterrit van een dik halfuur.

Als je een auto neemt, ben je beter dat je, als je alleen reist, eventueel mensen zoekt om de kosten te delen. Ik ben bijvoorbeeld van Seminyak naar Ubud gereden en ik betaalde zo’n 230K, which is €15. Als je alleen bent, is dat toch een hoop geld. Zeker als je hiermee drie overnachtingen kunt betalen. Ik kon niet echt afspreken met iemand die ook naar daar ging want ik bleef uiteindelijk 5 nachten in Seminyak. Dat was ook niet gepland (helemaal niet erg. Integendeel, glad I did!)

Hoe dan ook, Grab is echt een aanrader. Natuurlijk houden de taxi’s er niet van want Grab schiet onder hun duiven. Soms maken ze er een probleem van, ze spreken dan over politie en zo maar uiteindelijk valt dat allemaal super goed mee. ‘t Is zeker niet illegaal maar sommigen hebben ‘t er niet voor.
Er is ook Go Jek en misschien zelfs iets goedkoper maar ik heb meer ervaring met Grab, al is het concept juist hetzelfde.

Je hebt WiFi nodig om een boeking te doen, je ziet meteen hoeveel je moet betalen.

Simkaart in Bali?
Nah. Niet als je maar voor 10, 12 of 14 dagen gaat. Blijf je er langer dan een maand? Dan zou ik er wel voor gaan.
Bijna overal is WiFi. Denk aan plaatsen waar je gaat eten, iets drinken, accomodaties,… van daaruit kan je ook Grabs boeken en zo dus het valt allemaal goed mee. Onderweg heb je niet echt WiFi nodig, tenzij om een kaart te zien maar Google Maps werkt eigenlijk perfect zonder WiFi.

Hoe dan ook is’t erg goedkoop om wel een simkaartje te kopen hier, bijvoorbeeld bij aankomst in de luchthaven, maar ‘t is echt niet nodig.

Have some little faith
Ik heb dikwijls moeilijk met het loslaten van controle. Hier in Bali mag je quasi altijd op je beide oren slapen. Ze respecteren je meer dan je denkt.

Oké, er zitten op sommige plaatsen wel kleine crimineeltjes die bijvoorbeeld je smartphone stelen terwijl je de kaart bekijkt wanneer je achterop een scooter zit. Maar dat heb je bij ons in België ook. Weet je nog dat ik van m’n fiets gesleurd werd door twee scooters die me vastreden omdat ze m’n sacoche wouden grijpen? Dat was aan de Watersportbaan in Gent. Dus ja, kijk. Ik ga je wat vertellen: ik voel me, als vrouw, zelfs alleen hier in Bali, hier meer op m’n gemak dan in m’n eigen land. En daarmee bedoel ik alleen over straat lopen, me niet al te veel zorgen hoeven te maken enzovoort.

Ook wat betreft je gerief in een hostel achterlaten als je er een dagje op uittrekt, just leave it. Krijg je een locker, gebruik ze. Dan ben je meer op je gemak, kan je ‘t wellicht beter loslaten en kan je meer van je Bali-time genieten. Of neem de belangrijkste spullen mee.

En anders: ‘t zijn maar spullen. Fuck it. You have the time of your life here!
Zelfs al wordt er gestolen, is het wellicht eerder een toerist dan een Balinese medewerker die van je stal.

Het verkeer kan dikwijls een soep zijn maar vertrouw gerust op de Balinezen, zowel met de auto als met de scooter. Zij kennen het verkeer, de baantjes,… als je hen niet vertrouwt, dan moet je zelf de baan op maar dat raad ik echt wel af. Als je natuurlijk langer in Bali verblijft, dan kan je eventueel zelf een scooter huren. Komt op termijn goedkoper uit en zo zie je ook meer. Maar ik zou wel een kruisje maken telkens ik de baan op ga…

Verkeersregels lappen Balinezen maar al te graag aan hun laars. Geen helm op de scooter dragen, over witte lijnen rijden, inhalen waar ‘t niet mag,… het lijkt wel of elke chauffeur op de baan roekeloos rijdt, hoewel ze precies altijd kunnen inschatten hoe of wat.
Als er dan toch al ‘s een accident gebeurt, dan is’t eentje die lange files veroorzaakt en een auto die ineengedrukt is zoals in de films.

Zo hebben ze hier ook hun eigen regel over de vierpinkersknop.
Als je rechtdoor gaat, op een groot druk kruispunt, dan zetten ze ‘m aan, om aan te geven dat ze dus rechtdoor gaan. Bizar, hè?
Natuurlijk ook in geval van nood, zoals bij ons, gebruiken de Balinezen deze knop. Bijvoorbeeld bij hevige regenval ook of om mist in de bergen aan te geven.

Hoewel Balinezen enorm vriendelijk en gastvrij zijn, zijn ze nogal een chaoot in het verkeer. Iedereen doet maar wat. Elk doet z’n eigen ding. Hoewel landen als Turkije en Vietnam pakken erger zijn.

Oh en neem het vooral niet persoonlijk wanneer scooters en auto’s naar je claxonneren. In tegenstelling tot Belgen willen Balinezen je gewoon waarschuwen dat ze eraan komen. Yep, pretty busy traffic down here! Natuurlijk willen taxi’s alleen maar je aandacht krijgen want de Bluebirds van Bali fixeren zich op toeristen zoals jij en ik.

En als je, ook als vrouw alleen, begroet wordt door een man, dan mag je dat zeker niet vergelijken zoals bij ons in België (met gefluit erachteraan).
Groet gewoon terug. Ze doen het uit beleefdheid. Ze bedoelen het echt goed. Met toch het nodige respect. Die mensen zijn gewoon vriendelijk.
Be kind, always.

De mooiste sterrenhemels vind je trouwens in het noorden van Bali.

Dit waren enkele stukjes van m’n soloreis naar en door Bali. Een volgend stuk komt er heel snel aan!

Thanks for reading x Hanne

Advertenties

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: