Solotrip naar Bali (part 2)

In part 2 van m’n solotrip naar Bali zal ik nog wat tips spillen voor enkele leuke plekjes om te gaan eten en dé must see’s en must do’s op en rond het eiland.

Balibola, een nieuw vegan restaurantje in Seminyak, mét een Instaproof interieur. In het voorbij wandelen zie ik al meisjes poseren op het pastelgeverfde terras. Ik besloot deze nieuwe hotspot uit te proberen en ging erheen met ’t Belgisch koppel dat ik in Bali voor ’t eerst ontmoette: Hannelore en Bjarne. Ik at er een veggie wrap en nam de home made ice tea. Betaal je hier veel? Evenveel (of even weinig) als overal in Bali.

Als je nadien nog een hongertje hebt, iets minder vegan maar minstens even goed, een lekker vettige donut van bij Dough Darlings. Ligt op 5 minuutjes wandelen van elkaar.

Lekker zonnen op Berawa Beach. Hier zitten we dan eerder in Canggu dan in Seminyak. Veel zonnekloppers, ambiance, zon en fun. De FINN club ligt daar en ’s avonds worden er serieuze feestjes gebouwd. Smeer je dansbenen maar in! (En liefst ook héél je lichaam als je overdag er een kleurtje wilt gaan op doen. Verbranden doen we niet graag, hè)

Alcohol verkopen ze in Bali zeker en vast, zowel op restaurant als in supermarktjes. In Seminyak vond ik zelfs een alcohol-winkel, een soort van klein nachtwinkeltje waar ze enkel alcohol en wat versnaperingen voor erbij verkopen. Daar valt een fles wijn super goed mee. In vergelijking met een fles wijn in zo’n winkeltje, kost één glas op restaurant bij evenveel. Afhankelijk van waar je een glaasje wijn bestelt. Ik betaalde soms ’s €3 maar soms ook €6 voor één glas witte wijn/rosé. Goed nieuws als je liever bier drinkt: da’s uiteraard goedkoper, net als bij ons. In Bali betaal je zo’n €0.50 tot €3 voor een flesje bier, weer afhankelijk waar je ’t bestelt.

Reis naar Nusa Penida
Als je naar Bali gaat, raad ik écht aan om ook naar het kleine eilandje Nusa Penida te gaan. Sommigen combineren het ook nog met Nusa Lembongan of Nusa Ceningan.
Je kan het combineren met (een) hotelovernachting(en) en het eiland in enkele dagen verkennen of je maakt er gewoon een daguitstap van. Ik heb beiden al gedaan en beiden zijn haalbaar én de moeite.

Als je een mooie overnachting op ’t eiland kunt regelen, zou ik het opsplitsen. Blijf je liever in Bali logeren, is het perfect doenbaar op één dag. Natuurlijk valt het te zien wat je allemaal wilt gaan doen.

Je kan nog een andere boot nemen en de Gili-eilanden doen. Ik heb al heel tegenstrijdige dingen over de Gili’s gehoord. Sommigen vinden dat ’t mooiste van hun reis en anderen zeggen dat er niets te beleven valt. Ik vond er vorig jaar geen tof hotel dus heb het van de to do list geschrapt en dit jaar had ik niet genoeg tijd.

Dit jaar vertrok ik met een Grab scooter van Seminyak naar Sanur (een dik halfuur – driekwartier) en nam ik de ferry naar het eiland. Je neemt er de fast boat en het duurt ongeveer een halfuurtje om je van het ene naar het andere eiland te brengen. Weet je nog niet zeker hoe lang je er wilt blijven? Koop dan enkel een heenticket.
Pssst: probeer gerust af te bieden. De kans is reëel dat je een goedkopere prijs krijgt. Ze profiteren van de toeristenprijzen. Dit geldt trouwens ook, en zeker, voor de vele kraampjes langs de kant van de straat. Altijd afbieden!

Zeeziek word je niet maar ben je er toch gevoelig aan, houd je ogen dan op het water. Je kan een luchtje scheppen op het dek.

Eenmaal aangekomen besloot ik op zoek te gaan naar een comfortabele autorit, inclusief chauffeur, om de highlights van Nusa Penida te bezoeken. Ik wilde geen scooter want 1) de baantjes op Nusa Penida, en zeker naar de hoogtepunten van sommige stukken zijn levensgevaarlijk om er met een brommer te rijden en 2) mijn voeten waren zo hard verbrand dat ik zoveel mogelijk uit de zon wilde zijn.
Wat bleek? Beetje stom maar logischerwijs vragen ze nogal veel om je met een auto rond te voeren. Ze begonnen met prijzen van rond de 600K, wat zo’n €40. Dan proberen ze nog wat te vissen voor de benzine ook. Hierin zitten drie mooie plekken: Angel’s Billabong, Broken Beach en Kelingking Beach. In mijn ogen de drie mooiste spots van het eiland (dat ik tot nu toe gezien heb, of course) en die ik zal blijven bezoeken bij elke Balitrip. Nu goed. €40 vond ik veel. Zeker omdat ik die kost niet kon delen met iemand omdat ik alleen was. Stel dat je met twee of zelfs met vier bent, dan scheelde dat wel in prijs. Ik had geen zin om medereizigers te zoeken want dat zou me veel tijd kosten. ’t Kostte me nu al wat tijd om te onderhandelen met de locals die me een rit probeerden aan te smeren voor zoveel mogelijk cash. Uiteindelijk ging ik toch akkoord met een scooterrit. Kunnen afbieden tot 250K, een kleine €17. De chauffeur was amper 19 en bracht me rond op de mooiste plekjes. Hij kende het eiland en verzekerde mij dat hij kon rijden als de beste. Akkoord, maar ik heb toch een helm gemist! We zijn nog bij zijn thuis gestopt maar er was geen helm beschikbaar. Ik had me iets veiliger gevoeld, hoewel de ritten wel veilig aanvoelden. En ik moet eerlijk zeggen: bijna iedereen op de scooter was er helmloos. Om de zoveel minuten zei ik dat hij voorzichtig moest zijn en dat ik de ritten wilde overleven. Gelukkig kon hij ermee lachen én reed hij wel degelijk voorzichtig 😉

Opletten want in sommige stadjes in Bali krijg je een boete wanneer je geen helm draagt! Draag het dus zoveel mogelijk. Ook voor je eigen veiligheid.

We bezochten dus die drie plaatsen en dat kostte me zo’n 4 uur tijd. Het ernaartoe rijden nam veel tijd in beslag maar ook de beklimming van bijvoorbeeld Kelingking Beach moet passen in je drukke schema. Zeker doen, al raad ik het af om dit op het midden van de dag (tussen 11 en 14h) te doen. De afdaling wordt heel zwaar in ongeveer de helft van het parcours en het naar boven klimmen is ook zeker niet te onderschatten. Met de felle zon op je bol, kan het wel ’s fout aflopen.
Misschien herinner je je wel dat ik Kelingking Beach vorig jaar ook deed, maar bij zonsondergang. De temperaturen waren draagbaar, de toeristen verminderden en het was eigenlijk echt doenbaar toen.
Toen ik naar beneden trok, kwamen er halve zombies terug naar boven. Er was een meisje half in elkaar gezakt en ik heb haar mijn water aangeboden. Ze was me zo dankbaar. Ik pepte haar op, zei dat ze moest rusten en zich niet mocht forceren en ging huppelend verder bergafwaarts. Dat huppelen heeft niet lang meer geduurd. Bijna had ik de finish niet gehaald. Ik heb aan een koppel voor mij moeten zeggen dat ik zou flauw vallen mochten ze niet sneller naar beneden gaan. Er stond een rij om de laatste afdaling te doen en je wilt écht niet wachten onder die brandende zon. Ik moest gewoon dat water in. Even een duik nemen en afkoelen. Trouwens, onderschat het niet maar zowel de afdaling als de klim zijn een echte uitdaging. Er zijn geen trappen, soms moet je je echt optrekken en je moet opletten waar je je voeten zet. Er liggen stenen en rotsen en je moet je vasthouden aan de vernieuwde en verstevigende omheining. Vorig jaar hingen er nog geïmproviseerde aaneengebonden bamboostokken bij wijze van beveiliging, om je aan vast te grijpen, maar dit jaar zijn er verankerde balken. Dat gaf me een iets geruster gevoel.

Laat je niet (of niet te veel) verleiden door de grote golven want de stroming is hier énorm. Ik heb een verdrinking zien gebeuren en gelukkig was er op dat moment een redder aanwezig. Je kan een snelle duik nemen maar je wordt hoe dan ook meegenomen door de metershoge golven dus het is op eigen risico. Blijf daarom zeker weg van de rotsen aan de zijkanten en houd je ogen open.

Tip: neem zelf je water mee want beneden verkopen tieners flesjes water voor te veel geld (nog steeds weinig geld voor onze Belgische normen, but still).

Dus: Kelingking Beach, of de dinosaurusrots (met wat fantasie zie je er een beetje een dinosaurus in) is een absolute aanrader en als je de klim ook ziet zitten: zeker doen. Als je slecht te been bent of hartproblemen hebt of dergelijke, zou ik het niet doen. Maar kijk naar mij: nul conditie en ik deed ’t op ’t heetst van de dag. En ik leef nog!

Bij de andere bezienswaardigheden is het soms aanschuiven om een foto te maken. Maar natuurlijk meer dan waard. Hier komt de Indonesische natuur écht tot z’n recht.
De driver slash gids wilt wellicht snel door, om misschien later op de dag nog een toerist te kunnen scoren om geld te verdienen, maar laat je niet opjagen en geniet!

Nusa Penida heeft natuurlijk nog zoveel meer te bieden. Zo kan je gaan snorkelen of duiken. Ik zou willen aanraden om dat zeker bij Manta Bay te doen, maar heb het zelf nog niet gedaan. Hier heb je kans om van die enorme zeeroggen te spotten, en er zelfs mee te zwemmen. Yep, manta’s. Verder heb je nog enkele hindoeïstische tempels en bijvoorbeeld nog een wondermooi strand: Atuh Beach. Blijf je enkele dagen rondhangen? Dan kan je het eiland doorkruisen en er ’s een kijkje gaan nemen!
Even wegdromen? Tik ‘Atuh Beach’ maar ’s in in Google. Hmmmm…

Een andere highlight in Bali, vind ik zelf, is Monkeyforest. Dit is in Ubud, de bekendste stad en misschien ook wel de meest toeristische, in het hart van Bali.
Hier leven zo’n 700 apen in het wild, in een enorm bos met wel 186 boomsoorten. De natuurliefhebber komt hier dus zeker aan z’n trekken 🙂

Uiteraard lopen er wel begeleiders in het park, die de apen kennen en kunnen tussenkomen mocht er zich een incident voordoen.
Je betaalt zo’n 80.000K, wat iets meer dan €5 is. Als je dit op je gemak doet, doe je er gauw twee uur over.

Verder in Ubud kan ik Warung Gauri aanraden. Een super gezellig restaurantje waar je op elk moment van de dag een heerlijke maaltijd kunt verorberen, en dat voor zéér weinig geld. Mijn favoriete dish daar? De crispy banana! Vriendelijkere service vind je bijna niet.
Zoek het even op waar het ligt want het ligt ietwat verscholen. Een zijstraat van de straat van Pillow Inn, mijn tweede hostel. Op zich wel een aanrader, lekker eten, ambiance aan de bar, leuk zwembad, toffe slaapplaats maar de badkamer en toiletten zijn wat aan de kleine en verouderde kant. (Luxebeestje in mij spreekt!)
Dan raad ik eerder Gypsy Hostel aan, dat ertegenover ligt. Dezelfde eigenaars maar helemaal nieuw.

Uitgaan in Ubud? Dat kan. Cafeetjes als LOL Cafe en No Mas Ubud zijn dé place to be ’s avonds.

Wat je ook moet gezien hebben in Ubud is, uiteraard, het enorme rijstveld of rijstterras. Je hebt hier ongetwijfeld al foto’s van gezien, wellicht zelfs wanneer je gewoon ‘Bali’ in Google ingeeft. Je kan er genieten van het uitzicht, een plekje op de grote swing nemen of je echt doorheen de terrassen wagen. Houd er bij dat laatste wel rekening mee dat de wandeling even duurt.

Net voor ik verder naar ’t noorden trok, ging ik nog een smoothiebowl verorberen in Yellow Flower Cafe. Tof en lekker maar wel iets prijziger.
Bij de meeste eetzaken betaal je trouwens nog BTW en service.

Geld afhalen in Bali
In de meeste erkende supermarkten (Endomaret, Indomaret MiniMart,…) staan ook geldautomaten. Deze mag je zeker vertrouwen. Je kan er meestal tot 3 miljoen afhalen, wat zo’n €200 is, in briefjes van 50.000 of 100.000. Zorg er gewoon voor dat je geld kàn afhalen met je bankkaart. Dit kan je in je bankapp of bel even naar je bank om ervoor te zorgen dat je kunt afhalen buiten Europa.
Je kan ook Euro’s meenemen en in Bali laten wisselen in een erkend change office. Zoek er dan wel een professioneel ogende uit die je de beste change biedt.

In Noord-Bali moet je gewoon bij Coco Garden logeren. Te vinden op booking.com. Eigenaar Miko, ondertussen mijn trouwe Balinese vriend, verhuurt er huisjes met eigen zwembad. Buiten het seizoen betaal je zo’n €17 per nacht, voor het kleinste huisje. De drie huisjes hebben hun eigen domein en zijn afsluitbaar zodat je eigenlijk gewoon in je blootje kunt rondlopen… ZALIG 😉
Miko is bezig met een nieuwe villa, de grootste van allemaal.

Van daaruit kan je bijvoorbeeld de Sekumpul Waterfall doen, wat een halfuurtje rijden is van Coco Garden. Gewoon de waterval van op afstand bekijken (nog geen €5) of een hele tocht doen en erin gaan zwemmen? Dat zal je dan zo’n enkele uren en  meer dan €15 kosten. Je hebt dan nog verschillende soorten trektochten ook.
Dolfijnen spotten? Vroeg opstaan dan! Na een rit van een uurtje ben je in Singaraja en ga je met een speciaal vissersbootje de open zee op. Echt een heel leuke ervaring!

Houd je van duiken? Dan kan je in de buurt duiken naar het gezonken schip, USS Liberty. Echt wel ’s de moeite!

In Seminyak raad ik trouwens aan om héérlijk te gaan eten bij Strawberry Fields. Mijn favoriet daar? De veggie curry met witte rijst! Echt zo goed!

Om af te sluiten mooie spulletjes kopen in lokale kraampjes. Remember: afbieden!

Op mijn laatste dag kwamen we een babyvaraan in de hostel tegen. Misschien niet zo uniek in Indonesië, wel uniek om in ’t wild zomaar in een drukke stad tegen te komen!

Ze hebben ’t beestje natuurlijk gewoon in de natuur vrijgelaten.

Ah ja: ik reisde deze keer met m’n reiskoffer (hard case) i.p.v. trekrugzak. Handiger om gerief terug te vinden. Is dus zeker mogelijk! Als je een (Grab) scooter neemt, past ’t er perfect op. KIJK MAAR!

Aan’t twijfelen om naar Bali te gaan, al dan niet alleen? Gewoon doen! ❤

Deze reis werd mede mogelijk gemaakt door CheapTickets!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: